1553

Честото сънуване на кошмари може да издава болест на Паркинсон

Честото сънуване на кошмари в по-късен етап от живота може да е ранен признак на болестта на Паркинсон, сочи ново изследване, проведено върху възрастни мъже. Резултатите от проучването са публикувани в EClinicalMedicine.     

От доста време насам учените свързват стресиращите сънища с неврологичните заболявания (особено сред мъжете), но това е първото изследване, което проучва дали тези симптоми предупреждават за потенциалната поява на болест на Паркинсон, или са вторичен продукт на състоянието, пише sciencealert.com

Изследователите проследяват здравословното състояние на 3818 възрастни мъже с типични мозъчни функции в продължение на 12 години и откриват, че онези, които често сънуват кошмари, са два пъти по-предразположени към развиването на болестта.

По-голямата част от хората са диагностицирани в рамките на първите 5 години от изследването.

Едно от най-големите предизвикателства, свързани с болестта на Паркинсон, е ранното <210> диагностициране. Когато хората вече разберат, че страдат от нея, те са загубили от 60 до 80 процента от невроните, отделящи допамин, в част от продълговатия мозък.

Нещо повече, предишно изследване, проведено от същите специалисти, открива, че е 5 пъти по-вероятно заболяването да прогресира по-бързо при хора, които имат стресиращи сънища.

„Въпреки че ранното диагностициране на ​паркинсоновата бол​ест може да бъде особено полезно, съществуват много малко рискови индикатори и много от тях изискват извършването на скъпи болнични тестове или са често срещани и неспецифични, като например диабет - обяснява неврологът Абидеми Отайко от Бирмингамския университет във Великобритания. ​- Въпреки че е необходимо да се извършат още изследвания в тази област, идентифицирането на значимостта на лошите сънища и кошмарите би могло да подскаже, че хората, при които се наблюдават промени в сънищата на по-късен етап от възрастта ​-без да съществува някаква очевидна причина за това - би трябвало да се консултират със специалист.“

През последните няколко години учените проучват връзката между съня и болестта на Паркинсон. Приблизително една четвърт от пациентите с това състояние казват, че от момента на диагностицирането си имат чести стресиращи сънища. Други казват, че са имали лоши сънища до 10 години преди да им бъде поставена диагноза.

Минали проучвания подсказват, че вероятността хората, страдащи от болестта на Паркинсон, да имат кошмари е 4 пъти по-голяма в сравнение с останалите хора.

Освен това пациентите с това състояние са по-предразположени към развиването на нарушения на съня, свързани с фазата на бързо движение на очите (REM), при която сънуващият извършва сложни дейности и дори изпълнява сънищата си. Това състояние се нарича REM поведенческо разстройство и то може да доведе до случайно нараняване на потърпевшия, както и до нараняване на неговия партньор в леглото.

Въпреки това до момента не беше ясно дали тези симптоми са вторичен продукт на болестта на Паркинсон или продром - термин, който учените използват за малки симптоми, предшестващи появата на по-сериозните.

Сегашното изследване хвърля малко повече светлина по въпроса, като проследява здравословното състояние на голям брой възрастни мъже в продължение на повече от десетилетие. То показва, че съществува два пъти по-голяма вероятност хората, които казват, че сънуват по-често стресиращи сънища, да развият паркинсонов синдром в рамите на 12 години.

Нещо повече - през първите 4 години от изследването честите кошмари се асоциират с 6-кратно увеличение на риска от развиването на неврологичното състояние.

Без допълнителни изследвания, които да измерят мозъчната активност по време на сън, е трудно да кажем какво точно се случва на биологично ниво при пациентите с болест на Паркинсон, които сънуват кошмари.

Мъжете често сънуват по-неприятни неща, отколкото жените със същото заболяване. Защо? Учените все още нямат представа. Според една от хипотезите появата на кошмари в по-късен етап от живота е ранен признак за невродегенерация при някои мъже.

Принципно по-младите жен​и сънуват доста по-често кошмари, но след 65-годишна възраст това започва да се наблюдава и при мъжете. Може би когато мозъкът на мъжете остарява, нещо се променя във фронталния кортекс, който регулира емоциите по време на сън. Сега изследователите планират да използват електроенцефалография, за да открият какво точно е това нещо.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Джинсът на майката на лалка

Джинсът на майката на лалка

02.02.2023 | 12:31

Не винаги е Паркинсон, може и да е от Лсд.... или други такива... алкохол......!

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?