Следвайте ни

Черешите и техните изненадващи ползи за здравето

viber icon

Знаехме, че черешите са не само сочен, сладък и освежаващ плод, но и че помагат за качествения сън. Този техен ефект се дължи на наличието на мелатонин в тях, хормон, който е свързан с цикъла сън-бодърстване. Той е от значение за качеството и продължителността на съня, заради което се препоръчва консумацията на сока вечер, пише puls.bg.


Учените добавиха и нова изненадваща дори за тях полза от черешите – те облекчават болките в и подуванет на ставите заради артрит. Ефектът се дължи на антиоксидантите, които се съдържат в тях, действащи срещу възпалителните процеси в тялото. 


При изследване, проведено през 2013 г. с участието на 58 души без диабет, но страдащи от остеортрит, които трябвало да консумират определено количество натурален черешов сок в продължение на шест седмици, се установява облекчаване на симптомите на остеоратрита. В интерес на истината ефектът не бил кой знае колко контрастен на резултатите от плацебо групата, но факт е, че е бил регистриран, което може да се види от публикацията в сп. Osteoarthritis Cartilage.

 


Консумацията на черешов сок допринася и за понижаването на високочувствителния С-реактивен протеин (hsCRP). Намаляването на възпалението и симптомите на остеоартрита се отразява благоприятно на подвижността на засегнатите. 


Друго изследване от 2008 г., представено в Arthritis Research & Therapy, показва, че високите нива на hsCRP са свързани с по-ниския обем на хрущяла на пищяла при жените на възраст между 40 и 67 години. Остеоратритът или артрозата е дегенеративно ставно заболяване, което се определя като изхабяване на ставата.


Основните оплаквания включват болка, подуване и деформация на ставите – очевидни са изменения на пръстите. Остеоартритът се среща десетократно по-често при жените, обикновено над 50-годишна възраст, но не е изключено заради заседяването и други рискови фактори да се появи и по-рано.


Останалите рискови фактори са системно излагане на влага, студ, физически натоварвания, наднормено тегло, възпалителни заболявания на ставите. Дължи се на износването на ставния хрущял с напредване на възрастта. 

Интересното е, че по-високите нива на протеина hsCRP са свързани и с краткия сън и свободно можем да тълкуваме, че черешовият сок ще успокои болката и ще помогне на съня не само заради мелатонина. Един от най-неприятните ефекти на болките в ставите е, че крадат от продължителността и качеството на съня, дори когато няма проблем с него. 

 

Така че докато ги има свежи на пазара си заслужава да протегнем ръка към плода и си осигурим малко здраве, сън и настроение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?