1553

Черешата - вкусен еликсир за дълголетие

От проф. Христо Мермерски

 

Най-ранният пролетен плод, черешите, са смятани за суперхрана от дълбока древност.

Консумацията им е изключително важна за изтощения след зимата организъм. Неслучайно народът казва, че болен, който доживее до черешово време, ще оздравее

.

Черешите са богати на провитамин А, витамини от групата В, С, Е, Р, желязо, мед, манган, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те са сред отличниците по съдържание на антиоксиданти, флавоноиди и мелатонин, които помагат за поддържане на отлично здраве. Успешно се справят в борбата с всякакъв вид инфекции и - не на последно място, забавят процеса на стареене. 

Високото съдържание на витамин С в черешите

влияе благотворно на имунната система и умствената дейност.

При това червеният плод съдържа фолиева киселина, необходима за нервите, мозъка, кръвта, растежа. 

В костилките на черешите се съдържа амигдалин, наричан още витамин B17, или леатрил, за който се смята, че влияе положително върху намаляването размера на туморните образувания и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака. Също така помага за облекчаване на болките, причинени от канцерогенни процеси. Някои народи, като пакистанския, които отдавна използват амигдалин в храната си, не боледуват от рак.

 

Черешите са богат източник на калий, изключително необходим в лечението на високото кръвно налягане.

Съдържат и флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове и понижават високото кръвно налягане при пациенти с хипертония. Консумацията на череши се препоръчва и при анемия заради богатото съдържание на желязо.

Черешите са известни и с това, че пречистват кръвта

Вкусните плодове са  богат източник на химичния елемент бор, който в комбинация с калция и магнезия въздейства изключително благоприятно на здравето на костите. 

Антоцианините, които се съдържат в черешите, блокират възпалителните ензими и намаляват болката. 20 череши са 10 пъти по-ефикасни срещу силната болка от една таблетка аспирин. 

  Черешите подобряват храносмилането. По-киселите сортове възбуждат апетита, активират чревната перисталтика, което помага за изчистването на дебелото черво от баластни и отпадъчни продукти. Сладките сортове успокояват стомашно-чревния тракт, имат и диуретично действие. 

Пектиновите вещества в плодовете съдействат за извличането на токсични субстанции. Затова черешите са подходящи за хора с наднормено тегло, за болни от диабет и хипертония. Помагат при  отслабване.

 

Черешите са подходящи при възпалителни процеси на пикочните пътища и жлъчката, при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Черните череши се препоръчват за премахване на камъни в  бъбреците. 

Отвара от листа и цветове и настойка от счукани костилки се употребяват за лекуване на жълтеница и нарушения в сърдечната дейност.

Благодарение на киселините и плодовата захар черешите

подобряват работата на стомаха, червата и панкреаса,

като по този начин стимулират храносмилането.

Смолата, изтичаща от цепнатината на дървото череша, се използва при възпаление на горните дихателни пътища.

Сокът от череши е полезен при ревматични заболявания. Вкусният плод влияе добре при лечение на астма, подагра и бъбречни оплаквания. В Древна Гърция лекарите препоръчвали на болните от епилепсия да консумират повече череши. 

Особено ценни в черешите са растителните пигменти - антоцианини. Те укрепват съединителната тъкан и предотвратяват появата на бръчки. Предотвратят и образуването на целулит. Чаша сок от череши преди сън ще намали нивото на стреса в тялото и ще увеличи нивата на хормона мелатонин, който регулира съня. Колкото по-тъмен е цветът на черешата, толкова повече антиоксиданти и ползи има за вашето здраве.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

28.05.2022 | 21:15

БЛАГОДАРЯ

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?