1553

Чашката е бич за възрастните хора с хронични заболявания

Консумацията на алкохол в напреднала възраст заплашва с фрактури, безболезнен инфаркт и дехидратация, предупреди психиатър-нарколог Валентин Скрябин, който е с най-висока квалификационна категория. Ръководителят на клиничния клон на Московския научно-практически център по наркология говори за опасностите от алкохола при възрастните хора в интервю за агенция „Москва”.

Според Скрябин възрастните хора, които злоупотребяват с алкохол, са изложени на повишен риск от дехидратация. Освен това, продължи той, такива хора могат да развият остеопороза, застрашаваща с фрактури. „По-специално това важи за шийката на бедрената кост, която обикновено приковава хората на легло до края на живота им. Консумацията на алкохол от възрастните хора също може да причини безболезнени инфаркти на миокарда, артериална хипертония и нарушения на сърдечния ритъм“, изброи наркологът.

Той подчерта, че има опасност лекарствата с рецепта, без рецепта и билковите лекарства, които възрастните хора използват за хронични заболявания, да не се съчетават добре с алкохола. „Нещо повече, някои лекарства могат да станат опасни, когато се консумират с алкохол. Тъй като толкова много възрастни хора приемат лекарства за хронични заболявания, един от най-големите рискове за здравето на възрастните хора е смесването на лекарства и алкохол“, обобщи Скрябин. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?