Следвайте ни

Чао на килограмите! Откриха главния виновник да пълнеем

viber icon

Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ успяха да открият, че почти всички клетки притежават рецептор, играещ важна функция в метаболизма на организма, пише zdrave.to. Това е AHR клетъчен рецептор, чиято основна функция е да открива токсични вещества. Но се оказа, че влияе и на метаболизма.

Лекарите търсят начини за борба със затлъстяването, тъй като сега в света около една трета от възрастните са с наднормено тегло и това представлява заплаха за здравето.

Доказана е връзката между наднорменото тегло и някои видове рак, по-специално на гърдата, панкреаса и дебелото черво.

По време на първата фаза на експеримента учените слагат половината от мишките, участващи в изследването, на диета с високо съдържание на мазнини. Останалите мишки ядат обичайната храна, с която обикновено се хранят гризачите.

В същото време мазнините, които мишките ядат, бяха допълнени с лекарство, което блокира AHR рецепторите. Това помогна за спасяването на мишките от затлъстяване - при мастната им диета те наддадоха тегло с почти същата скорост като животните от другата група.

След това учените взеха мишките, които вече са с наднормено тегло и са на диета с високо съдържание на мазнини.

Започнаха да дават лекарствата за блокиране на рецепторите на половината от животните.

Резултатът беше невероятен - в продължение на няколко седмици мишките, които получиха "блокерите", отслабнаха до състоянието на животните, които през цялото това време се хранеха с обикновена храна.

Според учените блокирането на AHR рецептора в чернодробните клетки и мастните клетки води до факта, че ключовите гени, необходими за синтеза и натрупването на мастна тъкан, остават неактивни.

Изследванията ще продължат. Отбелязва се, че досега не са забелязани странични ефекти.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?