Следвайте ни

Чай от портокалова кора подобрява имунитета и храносмилането

viber icon

Чаят е втората най-популярна напитка в света, след водата. Топлата чаша чай сутрин може да ви зареди с енергия и да стимулира мозъка, докато чаша чай вечер може да бъде приятен начин за разпускане. Напитката носи невероятни ползи за здравето, което е и основна причина за популярността й.

Чували ли сте някога за чай от портокалова кора? Портокалът е изключително разпространен плод, който е истински склад на така известния витамин C. Но кората, която изхвърляме, без да се замислим, също е пълна с хранителни вещества и е изключително здравословна. Пиенето на чай от портокалови кори носи множество ползи за здравето, за които не сте и подозирали. 

Кората, подобно на плода, е богата на хранителни вещества, включително фибри, витамин C и растителни съединения като полифеноли. Тя също така съдържа и други здравословни съставки като провитамин А, фолат, рибофлавин, тиамин, витамин B6 и калций.

Кората на плода съдържа съединение, наречено лимонен. Този естествен химикал има противовъзпалителни и противоракови свойства. Консумирането на лимонен може да предотврати различни видове заболявания, от възпалителни процеси до рак на кожата. Силният вкус и аромат на чая увеличават слюноотделянето и производството на стомашни киселини. Редовно пиене на този чай стимулира храносмилателната функция и подобрява усвояването на полезните вещества от храната. Освен това високото съдържание на витамин C доказано повишава имунитета и ускорява метаболизма. 

Портокаловата кора е богат източник на растителни съединения, наречени полифеноли. Консумирането на чай от кората може да помогне за предотвратяване на много хронични състояния, като диабет тип 2, затлъстяване и болест на Алцхаймер. Лабораторни тестове разкриват, че съдържанието на полифеноли в кората е много по-голямо, отколкото в самия плод.

За чай от портокалова кора ще са ви нужни чаша и половина вода, кора от половин портокал, канела и 1 супена лъжица мед. Сложете портокаловата кора и канелата във водата и я загрейте до завиране. Оставете я да ври в продължение на 2-3 минути, след което прецедете напитката. Ако искате да бъде по-сладка, може да добавите и 1 лъжица мед.  

Портокаловата кора обикновено се използва за приготвяне на сладкиши, но под формата на чай може да извлечете много повече полза от съдържащите се в нея вещества. Тя е абсолютно безопасна за консумация, но е препоръчително да я измиете обилно с вода, преди да я използвате за чай. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?