Следвайте ни

Проф. Мермерски: Царевицата е супер храна за сърцето

viber icon

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравос-ловното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - “Как да пречистим и да подмладим нашия организъм”. Описал е в трудовете си уни-калните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценява-ме. Мъдростта: “Вода гази, жаден ходи!”, важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица “Марица” предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

Царевицата е една от най-древните и полезни храни. Богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества, разтворими и неразтворими фибри, минерали, антиоксиданти.

Освен на витамините В1, В2, РР, Е и К царевицата е богата на желязо, цинк, калий, фосфор.Може да се консумира под всякаква форма - в салати, като основно ястие, на закуска, печена.

Царевицата не съдържа глутен, богата е на фибри и натурално нишесте, добър източник е на витамини, минерали, антиоксиданти, подобряващи здравословното състояние. 

Царевицата е първенец по съдържание на витамини от група В, по-специално тиамин и ниацин. Те са особено важни в борбата с деменцията и дерматита. Витамините от група В стимулират мозъчната дейност и подобряват работата на нервната система.

Царевицата е отличен източник на енергия - съдържащото се в нея нишесте служи като източник на енергия. Ако спортувате, можете да хапнете царевица за повече енергия, преди тренировка.

В царевицата се съдържат още витамин С и витамин Е, които са мощни антиоксиданти, борещи се със стареенето. 

Царевицата е един от най-добрите приятели на сърцето, тъй като  помага за понижаване на холестерола - съдържа разтворими фибри, които абсорбират “лошия холестерол“. Царевицата съдържа каротеноиди и бифланоиди, които също помагат за понижаването на нивата на холестерола. 

Царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин, който намалява риска от рак на белите дробове.

Царевицата съдържа в големи количества желязо, витамин В12 и фолиева киселина, които предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.

Царевицата прочиства храносмилателната система, полезна е срещу запек и хемороиди. 

Царевицата помага да виждаме по-добре - тя съдържа бета-каротин, който в тялото ни се превръща във витамин А. Този витамин е един от най-важните за зрението ни.

Царевицата допринася за контролирането на кръвната захар и инсулина, така важни в борбата с диабета. Тя съдържа бавноразградими въглехидрати, които не причиняват резки скокове в нивата на глюкозата в кръвта.

Царевицата помага на кожата да изглежда млада и свежа - това се дължи на съдържащия се в нея колаген. Действието на колагена се засилва и от витамините А и С. Ликопенът е друго вещество, което се грижи за здравето на кожата ни. Всички тези вещества притежават антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. 

Царевицата е богата на целулоза, която стимулира дейността на червата, ускорява храносмилането. Жълтият цвят на царевицата се дължи на каротиноидите, съдържащи се в нея. Те са мощен антиоксидант, намаляват риска от катаракта на очите и предотвратяват появата на сърдечни заболявания.

Царевичните трици понижават нивото на холестерол в кръвта, а царевичното масло съдържа така необходимите за организма полиненаситени мастни киселини. Включването им в менюто е добра профилактика на атеросклерозата.

Царевицата е много полезна за бременните жени, тъй като тя съдържа фолиева киселина, която така или иначе се предписва на бъдещите майки с цел нормалното развитие на плода. 

В народната медицина царевицата се използва като кръвоспиращо, пикочогонно, жлъчегонно и противовъзпалително средство. Намира приложение при възпаление и камъни в жлъчката, болести на черния дроб, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Отвара от царевичната коса се използва за лечение на артеросклероза, диабет, за отслабване.Тя притежава силно диуретично действие и е ефикасна при отоци, свързани със заболявания на сърдечносъдовата система и бъбреците. Полезна е при проблеми с пикочните пътища и простатата. Има успокояващи, антибактериални и диуретични свойства. Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм. Предотвратява нощното напикаване при децата.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?