4020

Бургерите и хот-дог "режат" години от живота ни

Диета, в която се консумират основно свръхпреработени храни, може да отреже години от живота ви.

Ново проучване установява, че хората, които консумират по-големи количества преработени храни, са с 10% по-склонни да си отидат от ранна смърт, особено от сърдечни заболявания и диабет.

На този етап обаче не е открита връзка между свръхпреработените храни и смъртните случаи, свързани с рака, пише HealthDay News.

Изследователите са анализирали диетични и здравни данни от над половин милион души, които са били проследявани за средно 23 години. Те откриват, че безалкохолните напитки и храните като бургери, хот-дог и колбасите са „най-силно свързани с риска от смъртност“.

Дори след отчитане на други фактори като затлъстяване и тютюнопушене, връзката между ултрапреработените храни и смъртността остава.

Изследовател от Националния онкологичен институт казва: "Диета с ниско съдържание на тези храни вече се препоръчва за профилактика на заболявания и насърчаване на здравето.“

Все пак учените подчертават, че са необходими повече изследвания, за да се определи кои аспекти на свръхпреработените храни представляват потенциални рискове за здравето.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?