4232

Бум на микроби: Кои са най-мръсните предмети в ежедневието ни?

В ежедневието си влизаме в контакт с безброй повърхности и предмети, много от които са носители на микроби и бактерии, които лесно могат да се прехвърлят върху ръцете ни

Знаем, че за да избегнем ненужните патогени, поддържането на добра хигиена е от решаващо значение, но е важно и да сме наясно кои са седемте най-мръсни предмети, които докосваме всеки ден.

Смартфони: Личните ни смартфони са развъдник на бактерии. Проучванията показват, че средностатистическият смартфон приютява повече микроби, отколкото тоалетната чиния. Постоянното боравене с тях и излагането им на различни повърхности превръщат тези устройства в свърталище на бактерии, включително патогени, които могат да причинят заболявания.

Пари: Парите и монетите са обект на постоянна размяна, те преминават през различни лица и места непрекъснато. Тази постоянна циркулация прави парите едно от най-мръсните неща, които докосваме редовно. Те могат да бъдат носители на широк спектър от бактерии и вируси, което представлява риск за тези, които редовно боравят с тях.

Бутони на асансьори: Асансьорите са места с висока интензивност на движение, а бутоните в тях натрупват микроби от безброй пръсти. Тъй като хората натискат тези бутони през целия ден, те се превръщат в развъдник на бактерии, включително такива, свързани с респираторни заболявания.
Колички за пазаруване: Количките в супермаркетите се докосват ежедневно от много хора, а в много магазини те не се почистват редовно. Изследвания са установили, че дръжките на количките за пазаруване могат да са носители на бактерии като E. coli и други вредни микроби, което излага купувачите на риск от заразяване.

Клавиатури на банкомати: Подобно на бутоните на асансьорите, клавиатурите на банкоматите често се докосват от много хора и техните повърхности могат да се превърнат в убежище за микроби. Хората често използват банкомати, без да си измиват ръцете веднага след това, което допринася за разпространението на бактерии.

Повърхности в градския транспорт: Парапетите, седалките и други повърхности в превозните средства на обществения транспорт се докосват ежедневно от безброй пътници. Тези повърхности могат да бъдат носители на вируси и бактерии, особено през грипния сезон, поради което е важно да се практикува добра хигиена на ръцете след използване на обществения транспорт.

Компютърни клавиатури: Независимо дали са вкъщи или в офиса, компютърните клавиатури се използват често и с течение на времето могат да натрупат мръсотия и бактерии. Редовното почистване е от съществено значение за предотвратяване на натрупването на вредни микроби, които могат да доведат до заболявания.

За да се сведе до минимум рискът от инфекция, е изключително важно да се спазват добри хигиенни навици, включително редовно миене на ръцете със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце, съветва Actualno.com.

Освен това почистването и дезинфекцирането на тези често докосвани повърхности може да помогне за намаляване на разпространението на микроби. Познавайки най-мръсните предмети и повърхности, които докосваме ежедневно, ни помага да се предпазим навреме от нежелани замърсявания и бактерии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?