Бърз тест показва за 15 минути дали си болен от грип

Бърз тест, подобен на този за бременност, установява в рамките на 15 минути дали дадено сезонно вирусно заболяване е грип. Разходите за него обаче не се поемат от Здравната каса. Цената, която пациентът трябва да заплати в аптеката, е между 15 и 20 лева.

Тестовете се назначават от лекуващия лекар в случаите, когато има съмнение и спомагат за провеждането на правилната терапия със съответните противовирусни препарати. В повечето случаи грипът е ясно различим. Той започва внезапно, като началото му е остро, с висока температура, втрисане, общо неразположение. Пациентите са изключително отпаднали и нямат апетит. Водещи са прояви като хрема, суха мъчителна кашлица, болки в гърлото. Ако имате такива симптоми, веднага се обърнете към лекар.


Един от основните проблеми при грипа е неправилното лечение. Много хора не посещават доктор и прибягват до самолечение с антибиотици. Антибиотиците се дават само по лекарско предписание и единствено при наличието на бактериална инфекция, която може да се появи като усложнение.
При заразяване е необходимо да се започне навременно лечение с доказали своята ефективност противогрипни средства, каквито са ремантадин и тамифлу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?