Следвайте ни

Бърз и лесен тест открива възпаления на червата

Рязко нарастване на  възпалителните чревни заболявания - болестта на Крон и язвения колит, както и на Синдрома на дразнимото черво (IBS), отчита екипът на болница „Медлайн“ през последните години. Тази тенденция е съпоставима с данни в европейски и световен мащаб, където колегите също отчитат увеличение на случаите през последните 20 години, посочи началникът на отделението по Гастроентерология д-р Апостол Георгиев.

Възпалителните чревни заболявания налагат ранно, активно, специфично и скъпо лечение, докато при IBS, който е функционално заболяване, изисква симптоматично лечение. Трябва да се отбележи, че признаците на дразнимото черво често се припокриват с началните симптоми на болестта на Крон.

Все още голяма част от пациентите обаче закъсняват с  диагностиката на тези болести, тъй като се притесняват, че ще им се правят болезнени изследвания,  изискващи болничен престой. Техните тревоги са неоснователни, увери водещият специалист. Той посочи, че съществува  бърз, лесен и неинвазивен тест за диференциална диагноза и проследяване ефекта от лечението на възпалителните чревни заболявания и функционалните чревни нарушения -фекален калпротектин, белтък, отделян от левкоцитите при активно възпаление в чревния тракт.

При инфекциозните чревни болести обикновено се отчитат над 300 мкг/кг и са пропорционални на активността на възпалението. Такива стойности налагат задълбочено изследване и колоноскопия. Нормалните резултати под 50 мкг/кг  не изискват ендоскопско изследване, както е при функционалните нарушения. Междинни стойности между 50 и 300 се проследяват след месец-месец и половина. Възможни са и фалшиво негативни резултати, предимно при деца.

Освен при язвен колит и болест на Крон калпротектинът се повишава при бактериални и вирусни ентерити и колити, дивертикулен колит, микроскопски колит, глутенова ентеропатия, чревни тумори, при употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). При заплашващи симптоми - загуба на тегло, кръв в изпражненията, анемия, температура, трябва да се извърши колоноскопия дори при негативен резултат на калпротектина.

От 3 години в МБАЛ „Медлайн“ рутинно се изследва фекален калпротектин със собствен апарат Quantum Blue на швейцарската фирма Buhlmann Laboratories. Резултатите излизат за 2-3 дни. 


Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?