Следвайте ни

Болест ли е бълнуването

Говоренето насън често е сигнал, че сте в стрес

viber icon

Бълнуването, познато още в медицинските среди като сомнилоквия, е състояние на неосъзнато, неволево говорене по време насън. То може да варира както по своето съдържание, така и по вида на произношение - от тихо „мърморене’, нечленоразделна и безсмислена реч до сложни разкази, изпълнени със съдържание и съответната експресия.

 

Говоренето насън често възниква спонтанно, но може да бъде провокирано и от говора на близък човек нощно време. Понякога нощният говор може дори да звучи различно от нормалното му звучене през деня.Въпреки че почти на всеки човек в един или друг момент от живота му се е случвало да говори насън, са известни случаи на генетична предиспозиция, при които бълнуването нощно време се наблюдава във всяко следващо поколение.

 

Бълнуването нощно време много често се асоциира и с определен стресов момент, безпокойство или депресия. Недостигът насън, консумацията на алкохол или определени лекарства, повишената температура също могат да провокират появата му.В повечето случаи нощното бълнуване е временно състояние, което има доброкачествен характер и не изисква лечение. Въпреки това, високата му честота налага да се потърси специализирана помощ. Така, че ако бълувате често посъветвайте се със  съответния специалист по нарушения в съня. . Целта е да се отхвърлят всички възможни медицински състояния и психиатрични разстройства, които могат да бъдат причина за поява на състоянието.

 

Желателно е също спазването на оптимална хигиена на съня – поддържането на определен час на лягане и ставане, осигурявайки необходимото количество сън, избягване консумацията на алкохол и цигари преди заспиване, както и избягване на късното следобедно кафе. Намаляване на стреса и овладяване на техники за релаксация също могат да имат ключова роля в намаляване на нощното бълнуване.Според проучвания силният стрес, вдигането на температура, лишаването от сън, употребата на алкохол и медикаменти преди лягане също са фактори, считани за водещи до бълнуване. Контрола над приема на кофеинови и никотинови продукти, избягването на взиране в ярки дисплеи и монитори след мръкване и редовните навици за лягане и ставане доказано понижават случаите на говорене на сън.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?