44

Българите все по-трудно правят деца

През последните 20 години качеството и на яйцеклетките, и на сперматозоидите на българите постепенно намалява. Причините са свързани с нездравословния начин на живот, химизацията на храните, обездвижването, ползването на горещи душове и вани, тесните дрехи. В основата на това е забързаният начин на живот. Това каза ембриологът д-р Десислава Тачева в подкаста на БНР „В центъра на системата“. 

По думите ѝ, репродуктивната медицина се развива много бързо. „Една от най-модерните технологии е възможността да инжектираме в яйцеклетката морфологично нормален сперматозоид с увеличение до 5-6000 пъти, можем да определим имплантационния прозорец​ - времето, в което жената може да забременее, можем на 3-5-дневни ембриони да определим дали са носители на генетично заболяване. Всичко, което се прилага в развита Европа и САЩ, се прилага и в България“, каза още тя.

Средните нива на ​Антимюлеровия хормон при българките са по-ниски в сравнение с другите популации, заяви и акушер-гинекологът д-р Явор Владимиров.

„Това означава по-трудно забременяване, по-висок риск от спонтанни аборти и по-ниска успеваемост на инвитро процедурите. Някои от вероятните причини са стресът, околната среда, качеството на живот, контрацептивите, свръхтеглото. Репродуктивната система е едно цяло и всички хормони си кореспондират помежду си. Съвременната българка от повече от 20 години ползва активно контрацептиви. Сега учените търсят баланса между пазенето и възрастта на яйчниците“, каза той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Карък

Карък

24.05.2024 | 13:22

Деца се създават когато родителите са готови за това,иначе раздели идеята стават оръжие за отмъщение.Никой от двамата "родителите мисли за тях.Започва ВЕЛИКАТА РОДИТЕЛСКА ВОЙНА.

Отговори
0 0
Вива

Вива

24.05.2024 | 10:36

Какво чудно?! Не виждаме ли как прогресивно се увеличават джендърите и намалява нормалността? Какви са мерките?

Отговори
4 0
Посевместната мизерия

Посевместната мизерия

24.05.2024 | 01:43

води до НЕраждане, до невъзможност за отглеждане на деца. В Пловдив се преселиха хора от цяла България с надеждата всички "техноцентрове"-обяви да са реални: високо заплащане! Уви, настанявайки се, се оказва че реално заплатите НЕ са толкова високи! Идват с малки деца, а НЯМА градини и ясли! И къде да стоят децата, докато родителите работят? Еми, няма да се раждат деца, докато държавата ври и кипи от корупция! Онези, които видяха сметката на Последния държавен имот на бул Вапцаров, грях носят!!! Като са решили да опраскат този Последен държавен имот, ЗАЩО НЕ го използваха за комплекс от детски градини и ясли, който да обслужи 500 деца!?!?!? А го съсипаха с частни строежи??? А, всички знаят защо! Защото с детски градини и ясли НЯМА (знаете какво НЯМА)!!! Трагична България! Мизерна България! Давеща се в корупция България! Оставаща без население България! Но с изобилие от корумпета България!!!

Отговори
10 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?