Следвайте ни

Българинът с 14 дни рехабилитация, европеецът - до 9 месеца

viber icon

В духа на изграждането на общи европейски стандарти и по пътя към въвеждането на едни и същи добри медицински практики българските физиотерапевти настояват за промени, които да гарантират на болните у нас съвременна и достатъчно продължителна рехабилитация, водещо до пълноценното им възстановяване. Това заяви проф. д-р  Елена Илиева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина- УМБАЛ „ Св. Георги” по време на провеждащите се в Пловдив Общи събрания на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ и  на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти. 

Тя даде следния пример: На претърпелите инсулт в Европа  се осигуряват от 30 дни до 3 месеца за възстановяване, а на хора с гръбначно-мозъчни травми – от 6 до 9 месеца. У нас същите пациенти имат право на специализирано лечение само по два пъти в годината – общо 14 дни. 

Колкото и добри специалисти да практикуват у нас, колкото и високо да са квалифицирани, с каквато и качествена апаратура да разполагат лечебните заведения, във времето, определено им от НЗОК за работа с болните, те не биха могли да постигнат значими резултати. Лечебната база и легловият капацитет за физикална и рехабилитационна терапия в нашата страна са много добри, но ползването им е ограничено в значителна степен, добавиха още специалистите. 

Причината е в недостатъчното финансиране, което важи не само за осемте клинични пътеки, по които се обслужват болните, но и заради въведените лимити за болниците. Заради недостигът на средства страда и комплексният подход в лечението, при който заедно с лекаря за здравето на болния се грижат психолози, рехабилитатори, логопеди и други експерти. Затова специалистите заедно с БЛС настояват пред НЗОК за адекватно заплащане на дейностите. 

На второ място те са категорични, че медицинските услуги във физиотерапията трябва да бъдат строго диференцирани. Нашето предложение е пациентите след болнично лечение, които са в тежко състояние, с неврохирургични заболявания или са преживели травми, да се лекуват по различни клинични пътеки от хората с хронични страдания, които се нуждаят от продължителна, а в доста случаи и от рехабилитация през целия живот. „При първите терапията води до възстановяване на пациента, до неговото по-бързо завръщане към работата и обичайния ритъм на живот, а това има сериозен икономически ефект за работодателите и държавната икономика. Във втория случай се поддържа по-добро качество на живот за болните", посочи проф. Илиева.  

На форума в Пловдив, Европейската столица на културата 2019, от 5 до 7 септември, 2019 година заседават над 70 водещи специалисти от Европа, представители на всички европейски държави. Те обсъждат въпроси, свързани с развитието на науката, клиничната практика и обучението в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина. Един от основните акцент в докладите и презентациите е роботизираната рехабилитация, където терапията е в съчетание с виртуалната реалност. Този подход е много привлекателен за децата, а благодарение на инициативата „Българската Коледа“ редица болници у нас разполагат с апаратура за трениране на походката при деца с ДЦП и за стимулиране на горен крайник. 

 Секретарят на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация у нас д-р Илза Попова изтъкна, че има много какво да се взаимства от европейските структури. По тази причина подобни съвместни прояви са много полезни.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?