4020

Биреният алкохолизъм удря мъжете под кръста

Заедно с шкембето идват и проблемите в леглото

Няма да е преувеличено, ако кажем, че бирата е една от най-популярните напитки в света. Тя е постоянен спътник в летните горещини при срещи с приятели, верен помощник в кухнята, без който приготвянето на някои ястия си е направо светотатство, и постоянно присъствие на плажа или около барбекюто в планината. В рамките на шегата можем да кажем, че бирата е влязла трайно в българското изкуство с култовата реплика: „Той ще ме цака мене с топла бира“. За ползата от пенливата напитка за здравето се носят легенди, които имат и своето медицинско потвърждение.

Факт е, че бирата е много богата на желязо, калций, фосфати и фибри, а и съдържа повече протеини и витамин В от виното.

Проучванията показват, че умереното пиене на кехлибарената течност предпазва от сърдечни пристъпи, инсулти или сърдечни заболявания.

Бирите, които съдържат много хмел, са богати на фитохимикали, които са полезни за бъбреците и предпазват от образуването на камъни в тях.

Разтворимите фибри в напитката намаляват  “лошия” холестерол. 

Поради високото си съдържание на силиций тя  укрепва и спомага за изграждането на по-здрави кости и на последно, но не и по важност място - бирата помага за намаляване на стреса.   

Всичко това е така, когато хората консумират напитката в леки или умерени количества.

Прекаляването с напитката може да бъде изключително вредно

Тогава любимото пенливо питие може да ни причини и алкохолизъм, и голям корем, и болен черен дроб, и проблеми със сърцето.

На първо място страда стомахът 

Въпреки че бирата е слабоалкохолна напитка,  все пак съдържа известно количество етилов спирт, който много агресивно дразни лигавицата на хранопровода, стомаха и червата.  В резултат на неправилното и нередовно смилане на храната може да се стигне до проблеми с изхожда­нето и хроничен алкохолен гастрит, който се съпровожда с оплаквания от обща слабост, потиснато настроение, понижена работоспособност, метален привкус и горчивина в устата, болки в корема, чувство на тежест под лъжичката.

Алкохолът е основен враг на черния дроб, който ос­новно пречиства организма ни. При прекомерното пиене на бира се нарушава антитоксичната функция на този орган, а с времето редовният прием на алкохол води до хроничен бирен хепатит, който протича в скрита форма, без ярко изразени симптоми и може да доведе до цироза. 

Бъбреците страдат не по-малко от прекаляване с пивото

Основната им задача е да поддържат постоянна вътрешна среда в организма, как­то и да регулират водно-електролитния баланс и киселинно-алкалния състав на ор­ганизма. Бирата нарушава тези естествени процеси, защото при­нуждава бъбреците да работят с утроена сила, дразни бъбречната тъкан, засилва  диуретичния ефект и по този начин измива и редицата важни микро- и макроелементи, особено калий, магнезий и витамин С. Ще припомним, че дефицитът на калий нарушава сърдечния ритъм и води до болки и слабост в краката. Недостигът на магнезий влияе на настроение­то - човек става раздразнителен и плачлив, трудно спи. Недости­гът на витамин С понижава имунитета. В случай на занемарен бирен алкохолизъм може да се получи склероза на бъбречните съдове, кръвоизлив или инфаркти в бъбреците, огнища на отмиране. Заради постепенно разрушаване със спирт загина­лите клетки се заместват от съединителна тъкан, бъбреците намаляват размерите си и се сбръчкват.

Бирата не подминава и сърцето

Тя се усвоява много бързо, затова кръвоносните съдове моментално се препълват. Ако пи­ете бира често и по много, възник­ват варикозно разширени вени и сърцето се увеличава. Това води до редица сърдечни проблеми, като аритмия, учестен сърдечен ритъм, повишаване на кръвното налягане. Уголеменото сърце води до сърдечна недостатъч­ност, което впоследствие увеличава значително риска от летален изход от инсулт. 

Бирата съдържа фитоестроген, който е расти­телен аналог на женския полов хормон - прогестерон. Затова системната упо­треба на напитката предизвиква нарушение в работата на ендо­кринната система.

Започват да доминират женските полови хормони, които променят външ­ния вид на мъжете: остава им по-малко окосмяване по тялото и лицето, намалява мускулната маса, но се увеличават гръдните жлези, променя се тембърът на гласа, появява се „бирено коремче“ и се отлагат мазнини по бедрата и талията. Страстните любите­ли на бирата по биологически признаци заприличват на жени. А това, естествено, директно влияе в леглото.

Грешно е да се смята, че заради ниското съдържание на алкохол не може да се стигне до привикване към пенливата напитка.

Неслучайно съществува отделен медицински термин - бирен алкохолизъм.

Той се различава от ракиения по това, че се развива 4-5 пъти по-бър­зо и влечението към пиене е по-силно.  Любителите на това питие постепенно свикват не само с опияняващото действие на алкохола, но и с успо­кояващото нервите седативно свойство на  на­питката. На човек му се иска да се повтори при­ятното отпускане и затова увеличава дозата. 

След като знаете и за вредите от бирата, съветите на лекарите са да пиете с мярка и винаги с удоволствие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Филип

Филип

16.09.2023 | 09:49

Изпилсъм толкова бира, че вече трябва да съм станал жена.

Отговори
1 0
Амчи, то

Амчи, то

15.09.2023 | 11:44

с всичко с което се прекалява, е вредно!

Отговори
7 0
Майна

Майна

16.09.2023 | 04:41

Наздраве!

Отговори
2 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?