Следвайте ни

Бира с теменужка и маточина гони вирусите

Млада доцентка от УХТ - Пловдив направи пиво с вкус на букет

viber icon

Бира с вкус на букет звучи повече от екзотично. Колкото и да е неочаквано, тя може да бъде много пивка, бонус е колко е здравословна. Който не вярва, трябва да опита пивото, направено от доц. д-р Надежда Петкова от Катедра „Органична химия и неорганична химия“ в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Младата специалистка участва в съвместна разработка на няколко вида бира с екстракти от ядливи цветя. Иновативното пиво е дело на доц. Надежда Петкова и нейни колеги от Института по криобиология и хранителни технологии в София. Наскоро доц. Петкова получи голямата награда в тазгодишното издание на националния конкурс "Изявен млад учен в областта на органичната химия". Призът е за богата и висококачествена научна продукция в областта на органичната химия за учени до 35 години. 

В експерименталните бири освен класическите съставки - хмел и ечемичен малц, има екстракти от тагетес, латинка, виолетка (теменужка), мента, маточина. Тяхната основна роля е повишаване на  антиоксидантната активност на бирата. По технология определена концентрация от готов екстракт от ядливите цветя се влага при финалната ферментация. По този начин се запазва максимално антиоксидантната активност на растенията. При опитите е установено, че в сравнение с класическата бира обогатената с ядливи цветя има с близо 50% по-висок антиоксидантен ефект на крайния продукт.

Млечни десерти с перли

До момента в завършен вид са два вида пиво

Едното е с екстракт от теменужка, а второто е обогатено с латинка. Наскоро са получени отлични резултати и от пиво, обогатено с екстракти от мента и маточина. Специално маточината, която има вкус на лимон, придава приятни цитрусови нотки. Иначе бирите съдържат 4,5-5 процента алкохолно съдържание, колкото е на светлото пиво.

„И при трите вида пиво, в което има екстракти от лечебни и ядливи растения, освен че подобряваме вкуса, няма съществена разлика от класическата бира. Не само наше, но и потребителското мнение е, че много добре са балансирани вкусът, ароматът и цветът на пивото. Важното е, че благодарение на растителните екстракти се повишава антиоксидантната му активност. Така че пиейки бира, получаваме повече антиоксиданти“, категорична е доц. Петкова. Както се знае, антиоксидантите са щит срещу вируси и инфекции, които атакуват имунната ни система.

Доц. Петкова уточни, че последните експериментални разработки са с цветове от нар, от които също се очакват отлични резултати.

Най-вероятно пивото с ядливи цветя ще се пусне в търговската мрежа под формата на крафт бири

Младият учен от УХТ участва общо в 13 проекта към Министерството на образованието и науката, фонд „Наука“ на УХТ, Института по криобиология и хранителни технологии, Селскостопанска академия - София и Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“. Нейният ангажимент в националната програма е да изследва влиянието на биологичното и конвенционалното земеделие върху готовата продукция като рози, лавандула, грах и ябълки. За двегодишно проучване е доказано, че растенията, отглеждани без химични препарати за растителна защита, натрупват повече полифеноли, които са потенциални антиоксиданти, а това повишава техния здравословен ефект.

Бисквити от гулия и млечни десерти с цветни перли

Гулията, известна още като земна ябълка и топинамбур, както и глухарче и черен корен също са във фокуса на научната  дейност на Надежда Петкова. Например брашното от гулия е много богато на инулин, който е потенциален пребиотик. Той действа много добре на храносмилането и се препоръчва при хора със захарен диабет. ​Амбициозната дама заедно с екип са разработили бисквити от топинамбур, без да влагат захар. Другото им кулинарно изкушение са функционални разноцветни млечни десерти с участието на екстракти от дренки, малини, къпини, червено цвекло и арония.

Бисквити с брашно от земна ябълка

Уникалното на разработката е, че плодовите сокове са концентрирани в перлички - полизахарид, който образува кръгли сфери, оцветени  с естествените цветове на плодовете. "Успяхме да вложим перличките в млечния десерт, като биологичната активност на соковете е запазена. Така се получиха десерти с висок антиоксидантен ефект, а разноцветните перли им придават красива визия", каза доц. Петкова. На този етап всички уникални хранителни разработки са на лабораторно ниво. Резултатите са представени и в чужбина на международни форуми. Очакванията са скоро да предизвикат интереса на хранителната промишленост и да намерят приложение в производството.

Доц. д-р Надежда Петкова апелира: Няма по-добро от това, което сам отгледаш в градината

Доц. д-р Надежда Петкова е на мнение, че българският потребител е доста информиран и все повече търси здравословни и качествени храни.  Тя препоръчва хората да консумират такива с местен произход, свежи и с по-малко преработки и ако могат да си позволят, сами да си ги отглеждат в градината.  

Казва, че глухарчето, с което също експериментира, е богато на инулин и е добро за храносмилането. Може да се консумира под формата на чай или като брашно да се влага в различни хранителни продукти. Черният корен, който, за разлика от България, е доста разпространен в кулинарията в Испания, е чудесна добавка към супи и други ястия.  

Тя и нейни колеги работят върху нов функционален продукт, обогатен с екстракти от ядливи цветя, по-точно цветове от портокал, нар и липа. Все още  обмислят дали да е течен, или с друга консистенция. За своите години  доц. д-р Надежда Петкова има доста покорени научни върхове. След като завършва УХТ - бакалавърска степен „Химия и микробиология“ и магистратура „Анализ и контрол“, специализира в Брюксел. След това успешно защитава докторантура в Катедра „Органична химия“ в УХТ, а от месец е доцент в същата катедра. Стимул в науката й дава удоволствието от работата и резултатите, както и възможностите, които има в УХТ, за творческа и практична дейност в хранителната индустрия.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?