Следвайте ни

Бионтек пускат ваксина срещу рак през 2023 г. 

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Снимка Ройтерс 


Йозлем Тюречи и Уур Шахин ще се съсредоточат върху проекта за ваксина срещу рак, който те провеждаха преди пандемията.  Благодарение на доходите, които получават от Covid-19 ваксината, няма да има проблеми с ресурсите.  Целта е да бъде готова ваксина срещу рак през 2023 година, съобщи германското издание Билд.

Уур Шахин заяви, че в момента те са във фаза-2, "Ние разглеждаме дали нашите ваксини могат да осигурят подобрение за пациентите в сравнение със стандарта за лечение."  той каза.

Беше отбелязано, че нови данни могат да бъдат разкрити през следващите две години, а първото приложение може да бъде реализирано през 2023 г.

Йозлем Тюречи каза: „Когато осъзнахме необходимостта от подобрение в раковата медицина преди много години, си помислихме: Имунната система играе ключова роля и искаме да развием имунна терапия.

Това означава, че искаме да използваме механизмите, които имунната система е развила през милиони години еволюция, в борбата срещу вируси или бактерии, особено за лечение на рак."

Бионтек е основана в Германия през 2008 г. от турско-германските учени Йозлем Тюречи и Уур Шахин, с разбирането, че всеки пациент с рак е уникален и начините на лечение на всеки пациент трябва да бъдат индивидуализирани. Фирмата разработва активни лекарства със специфичен за пациента подход за лечение на различни заболявания.

През 2018 г. тя си сътрудничи с Пфайзер за разработване на ваксина, базирана на иРНК, за предотвратяване на свински грип. По РНК технологията се работи в последните 30 години. През 2019 г. компанията подписа споразумение с Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за изследване на ваксини срещу ХИВ и туберкулоза. 

Ваксината срещу коронавирус, произведена в сътрудничество с Пфайзер-Бионтек, стана първата ваксина, получила одобрение за спешна употреба от Световната здравна организация на 31 декември 2020 г.

Учените Йозлем Тюречи и Уур Шахин бяха избрани за „Личности на годината“ за разработването на ваксината срещу коронавирус.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тома Неверни

Тома Неверни

17.06.2021 | 10:10

демек,няма да има рак ли? Ами как ще печелят фармагигантите.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?