Следвайте ни

Безпокойството е полезно, помага в бизнеса и любовта

viber icon

Тревожността е универсална човешка емоция, която може да подобри способността ни за приспособяване към реалния свят и умението ни да разрешаваме проблеми от ежедневието. Няма човек, който да е напълно лишен от чувството на безпокойство -дори психопатите могат да ги изпитват, макар и в значително по-малки дози.

Без чувството на тревожност ние не бихме могли да оценим рисковете, да осъзнаем задаващата се опасност или да защитим живота на близките си. Няма спор, че прекомерното безпокойство, независимо дали е причинено от реални, или въображаеми обстоятелства, е вредно. Повечето хора обаче изпитват напълно управляеми нива на тревожност, дори по време на криза. В крайна сметка за всички ни е по-добре да насочим безпокойството си в по-продуктивна посока, вместо да опитваме да го потискаме и прикриваме. Ето няколко неща, за които помага тревожността:

Безпокойството води до по-добро представяне

Представянето на човек в почти всяка работа се подобрява, когато е подложен на поне малко напрежение. Притесненията, свързани с крайния резултат от положения труд и начина, по който другите ще ги оценят, карат хората да дават най-доброто от себе си.

Помага за изграждането на по-реална самооценка

Негативните тенденции от типа на песимизма и невротизма, които някои хора обичат да заклеймяват, могат да бъдат полезни за изграждането на по-точна самооценка, стига да не преминават в екстремните си форми, като например хипохондрията. Тревожността ни дава възможността да се отнасяме критично към собствените си недостатъци и грешки, което от своя страна ни прави по-смирени и ни дава мотивация да се развиваме и усъвършенстваме.

Тревожността заздравява връзките

Личните и романтичните взаимоотношения също могат да се облагодетелстват от здравословна доза песимизъм, безпокойство и самокритика. Например една двойка, която гледа на света през розови очила и замита под килима всички спорове и конфликти, е под много по-голям риск от разпадане в бъдеще, отколкото друга двойка, в която романтичните партньори са искрени със себе си и помежду си, изразявайки ясно своите чувства и дори несъгласия.

Насърчава за по-безкористни решения

Дори страхът от смъртта има добра страна. Без него хората не биха били толкова мотивирани да вършат велики неща и да искат да оставят някакво наследство след себе си. Научни изследвания показват, че лидерите, които по някаква причина изпитват по-голям страх от смъртта, взимат по-стратегически, безкористни и ориентирани към бъдещето решения. Те дават по-голям приоритет на благосъстоянието на околните, отколкото на себе си.

Затова в най-трудните моменти, когато сте изправени пред редица проблеми и предизвикателства, не потискайте вашата тревожност, а опитайте да я превърнете в енергия, която да подхранва вашата мотивация и продуктивната ви дейност.

 

 Източник manager.bg

 

Коментари (1)

Имам безпокойство цял живот

09.04.2020 | 13:17

Не ми помага никъде,...! (Индианец, да ти се подиграва, как няма да, се чувстваш гадно...!)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?