Следвайте ни

Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г.

viber icon

Безплатни противогрипни ваксини за рисковите групи – хората на и над 65 г., децата и хронично болните, одобри правителството с гласуването на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. 


С приемането ѝ Министерски съвет си поставя за цел да намали заболяемостта, усложненията и смъртността от сезонен грип чрез повишаване на имунизационния обхват - най-вече сред хората над 65 години, както и да се повиши информираността на населението за риска от грип и свързаните с него усложнения и начините за предпазване. Основните дейности на програмата са насочени към осигуряване с публични средства на ваксини срещу сезонен грип, разработване на механизми за изпълнение на имунизацията и отчет, повишаване нивото на информираност на населението за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация. Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването.


По данни на Министерство на здравеопазването грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при възрастните хора, малките деца и ронично болните. Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората над 65 години, като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.

 

У нас само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 - 4 седмици. През тези седмици, средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души. Здравното министерство подчертава, че при здрави хора ваксините могат да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. При хората в напреднала възраст пък ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи – с 80%.
Прочети още на: Безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г.

 

 

Puls.bg 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?