3906

Безопасни ли са басейните за бебетата?

Търсим отговорите от педиатъра, д-р Благовеста Ангелова

Д-р Благовеста Ангелова завършва медицина през 2014 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2015 г. започва работа като лекар-ординатор в Детската клиника на УМБАЛ „Лозенец“, където специализира педиатрия. В момента работи като педиатър в Клиниката по детска пневмология и фтизиатрия на Университетска болница „Св. Иван Рилски“, а също така има и индивидуална детска практика в УМБАЛ „Лозенец“. Има интереси в областта на общата и профилактична педиатрия и детската пулмология.

Все повече родители записват децата си на уроци по плуване още от най-ранна бебешка възраст, защото ползите за имунитета и развитието на детето наистина са големи. А с настъпването на лятото, откритите басейни на хотелите по морето и СПА дестинациите стават предпочитано място, особено за най-малките. Дали обаче хлорираните басейни крият някакви опасности за здравето на най-малките и има ли някакви правила, които да намалят вредното влияние на хлора, така че плуването в басейна освен полезно и приятно да бъде и безопасно за децата?

Хлорът в басейните: защо и как

Според нормите и изискванията в законовите разпоредби всеки басейн трябва да се подлага на дезинфекция, като най-често това се извършва с хлорсъдържащи препарати. Тази процедура е особено важна, за да се намали риска от развитие на различни микроорганизми като гъбички, бактерии, паразити (криптоспоридиум). Най-често е замърсяването с бактерии, обикновено с Е. coli – бактерия, която може да причини заболявания от страна на гастроинтестиналната система и отделителната система като цистит, пиелонефрит и други.

С повишено внимание!

Хлорът освен, че ни предпазва от различни микроорганизми, крие и някои опасности. При по-продължителна експозиция и високи нива на хлора, не са изключени алергични прояви от различно естество. От страна на кожата може да се появи сърбеж и зачервяване, а в резултат на изсушаващия ефект на хлора – да се увредят ноктите и косата. Не се изключва и обостряне на състояния и заболявания като атопичен дерматит, алергичен ринит, синуит, бронхиална астма. За да не се проявят тези токсичните свойства на хлора, нивото му във водата не трябва да надвишава 0.3-0.5 mg/l.

Какво да правим?

Тъй като няма как родителите да знаят какво е нивото на хлора в басейна, за да предпазят детето си от вредните странични ефекти на хлора, е хубаво да спазват следните правила:

1. Детето да взима душ преди и след всяко ползване на басейн;

2. Да се използват две различни кърпи – за басейна и след плуване при взимане на душ;

3. Да се използва козметика след плуването – хубаво би било тя да е със съдържание на кокосово масло или Витамин С, тъй като те неутрализират хлора;

4. Да се използват очила с цел предпазване на очите от развитие на конюнктивит;

5. Да се използват висококачествена плувна шапка (за да не се увреди косата) и тапи за уши за превенция на отит на средно ухо;

6. Средното време на престой в басейн да бъде не повече от 40-50 минути, 2-3 пъти в седмицата;

7. Да се ограничи използването на хлорирани басейни, а вместо това – плуване в естествени басейни или такива с алтернативни методи на пречистване на водата.

8. В жегите трябва редовно да напомняме на децата да пият вода, даже току-що да са излезли от прохладата, които предлагат морето или басейните. Българската педиатрична асоциация препоръчва на бебетата и децата до 7 години редовно да се предлага вода с ниска минерализация, а не подсладени или газирани напитки. Преди да изберем подходяща вода за детето, е желателно да прочетем етикета и да се запознаем със състава на водата и нейния източник.

Да сложим на кантара

И така, ако сложим на кантара рисковете и ползите за имунитета и здравето от плуването, няма как да отречем, че при отговорна и грамотна употреба на хлорсъдържащи препарати, както и при спазване на горепосочените препоръки за безопасност, предимствата от този спорт са безспорно повече.

Плуването е спорт, който може да се практикува от всеки, независимо от възрастта. Много родители използват метода на ранното обучение по плуване с цел превенция и лечение на много заболявания. Този спорт допринася за бързото физическо и психомоторно развитие на детето, като оказва благоприятен ефект върху формирането на двигателни умения и укрепването на нервната система. Сънят става по-спокоен, повишава се апетитът, подобряват се паметта и общият тонус на тялото на детето. Физическите упражнения, които то изпълнява във водата, водят до увеличаване на обема на белите дробове и до подобряване на кръвообращението. Не на последно място, плуването има положителен ефект върху имунитета, добрата дисциплина и настроение на детето.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?