Следвайте ни

Бездимните продукти - реално решение на проблемите на пушачите

viber icon

Преди броени дни Американската агенция по храните и лекарствата официално съобщи, че IQOS отделя по-малко токсични вещества, сравнено с конвенционалните цигари.

В света има над 1 милиард пушачи, като здравните организации прогнозират, че броят им няма да намалее съществено през идните години. Макар пушачите да са наясно с всички рискове, много от тях ще продължат да употребяват цигарите. Това заяви кардиологът и директор на Института по медицина и хипертония в Израел проф. Зимлихман на международна онлайн среща за намаляване на вредата от тютюнопушенето в края на юни. „Точно за тях ни трябва нещо ново - нов подход, който да им помогне да живеят по-добре и най-вече, който ги излага на по-малко токсични вещества, отколкото при цигарите. Именно това е намаляването на вредата“, смята израелският кардиолог.

Темата за вредата от пушенето и възможностите за намаляване на рисковете за здравето чрез бездимните алтернативи продължава да вълнува пушачите, дори още повече по време на пандемията. На срещата в края на юни световноизвестни лекари и здравни специалисти представиха резултатите от последните изследвания за устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари.

Проф. Зимлихман представи проучване, в което се вижда удвояване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при пушачи, които в допълнение с това имат история на сърдечносъдови заболявания в семейството. „Затова е много важно нашите пациенти да спрат да пушат или поне да намалят риска. Пушенето е важен и обратим рисков фактор за развитие на сърдечносъдовите болести“, смята израелският лекар. Рискът за миокарден инфаркт при пушачите мъже е 36%. При спиране на пушенето при пациенти, прекарали инфаркт, рискът от повторен инфаркт в следващите 1-2 години намалява с 30%.

Бездимните продукти като устройствата с нагряване на тютюн дават възможност да се намали рискът от поява на сърдечносъдово заболяване за пушачите, които не могат да спрат, според кардиолога. Това се дължи на намалените формалдехиди с над 90%. Също така са намалени концентрациите на основните канцерогенни вещества в сравнение с цигарите. Има много доказателства като крайни точки за развитие на различни заболявания в сравнение с пушенето.

Доказано е, че много от токсичните вещества, налични в дима от цигарите, са значително намалени в парата от IQOS. Затова се смята, че това намаление на концентрациите трябва да доведе и до намаление на риска от сърдечносъдови и белодробни заболявания“, категоричен е професорът.

За електронните цигари с течност също има достатъчно събрани научни данни, заяви Зимлихман. Проучване показва, че артериите се разширяват нормално и така до органите преминава повече кръв само месец след спиране на пушенето или преминаване към електронни цигари. Подобренията са видими и това се наблюдава още повече при пълното спиране на цигарите. 

По последни данни близо 70 милиона души по света използват бездимни продукти - електронни цигари (55 млн.) и устройства с нагряване на тютюн (15 млн.). „Знаем, че тези продукти съдържат по-малко токсични вещества, а инвиво и инвитро изследванията до момента доказват намалена токсичност. Още няма окончателно потвърждение дали тази по-малка токсичност води до намаление в развитието на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Въпросът е да чакаме ли да минат всички тези години, или трябва да действаме сега“, заяви водещият британски онколог д-р Харпър. Той е завеждал онкологичните отделения на болниците Гай‘с, Кинг‘с и Свети Томас в Лондон и автор на над 400 научни статии и научни публикации.

В рамките на едногодишно проучване за реакцията на излагане на устройствата с нагряване на тютюн, проведено от компанията производител Филип Морис Интернешънъл, се измерват осем основни биомаркера за потенциална вреда и рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. При участниците, преминали на IQOS, след 12-месечна употреба се наблюдава леко средно увеличение на теглото до 1 кг, леко увеличение на липопротеиновия холестерол с ниска плътност  (1.15 mg/dL) и леко намаление на нивата на високочувствителен C-реактивен протеин в сравнение с пушачите, които продължават да пушат. Няма големи промени в обиколката на талията, кръвното налягане, нивата на хемоглобин A1c или фибриноген след 1 година при потребителите на IQOS.

В глобален аспект се запазва и възходящата тенденция, при която потребителите преминават от конвенционални цигари към бездимните алтернативи. Към момента над 14 милиона са потребителите на IQOS, от които над 10 милиона са спрели напълно цигарите и са преминали към него. Това е доказателство, че самите потребители оценяват високо новия продукт и сами усещат ползите от него.

Подобни изводи на практика могат да се видят в Япония, където бездимните продукти с нагряване са широко застъпени и данните от страната могат да служат за добра основа, която да даде поглед върху ефекта от подобни алтернативи на класическите цигари върху общественото здраве. Близо една трета от пушачите в страната са преминали към бездимните продукти на „Филип Морис Интернешънъл“, заяви д-р Жизел Бейкър, глобален директор по научните въпроси. Тестовете, които се провеждат там както от независими експерти, така и от здравните власти, дават обещаващи данни, които показват неоспоримата връзка между въвеждането на продуктите с нагряване в страната и спада на най-често срещаните заболявания, свързани с тютюнопушенето.

 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?