46

Белите петна по ноктите може да са сигнал за заболяване

Бели точки по ноктите - има ли повод за безпокойство? Общопрактикуващият лекар Михаил Петрик обясни причините за този козметичен дефект, който притеснява най-вече дамите. 

Той посочи, че това явление има име - левконихия, което се превежда от гръцки като „бели нокти“. Общоприето е, че ако се появят такива петна, те сигнализират за здравословни проблеми, пише zdrave.to

Има много причини за тях. Най-честите и безобидни са нараняванията на ноктите, след които се появяват бели точки или петна. Такива "щети" ще останат върху нокътя, докато той не израсне достатъчно и не бъде отрязан.

Втората причина е алергична реакция към продукти за нокти. Носенето на лак за нокти за продължителен период също може да причини бели петна по ноктите. Те се наричат кератинови гранули. Добрата новина е, ч​е те могат да бъдат лесно премахнати, като си дад​ете почивка от маникюри и педикюри. Също така се уверете, че нокътят ви е достатъчно хидратиран.

Третата е гъбички, които се появяват както по ръцете, така и по краката, както и прояви на екзема или псориазис по ноктите, обясни докторът. 

Белите точки по ноктите, казва още той, могат да се появят поради хипертиреоидизъм, белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, диабет, дефицит на желязо, цинк и калций.

Но има и наследствени заболявания, които се характеризират с бели петна по ноктите. Също така след употреба на антибактериални лекарства или след курс на химиотерапия петната могат да се появят.

Експертът посочи също, че последствията от дефицита на желязо за женския организъм също могат да се изразят като бели петна по ноктите. Като цяло физическият вид на естествените нокти често може да предложи улики за това какво се случва в тялото. Според Mayo Clinic аномалиите на ноктите, като вдлъбнатини, могат да бъдат признак на автоимунно заболяване. Жълтото или зеленото обезцветяване може да предполага дефицит на витамини, а падането на ноктите може да е признак на псориазис. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?