1553
Следвайте ни

Българската закуска, която сваля кръвното

viber icon

Напълно заслужено киселото мляко се счита за най-здравословния млечен продукт. То подобрява храносмилането, премахва мастни натрупвания, насища тялото с полезни витамини и хранителни вещества.

Освен това прави косата по-блестяща, а зъбите - по-здрави. Киселото мляко е изключително полезно заради уникалния си състав.

То съдържа витамини А, С, витамини от група В, аминокиселини, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и млечна киселина.

В различните кисели млека на пазара съдържанието на мазнини варира, но обикновено то е около 60-70 kcal на 100 гр. Домашното кисело мляко е по-хранително - 150-200 kcal на 100 гр. 

Наскоро учени от Австралия и САЩ установиха, че натуралното кисело мляко може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хипертония, пише електронното издание kubnews.ru.

Но за да постигнете този терапевтичен ефект, то трябва да се консумира ежедневно. И е най-добре консумацията му да се осъществява на закуска. Изследователи от Университета на Южна Австралия, заедно с колеги от Университета в Мейн, проучиха връзката между консумацията на кисело мляко, кръвното налягане и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Те са анализирали медицинските досиета на 915 възрастни, които са участвали в научен експеримент за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително хипертония. Авторите на изследването стигат до извода, че кисело мляко може да помогне за подобряване на благосъстоянието на хората с високо кръвно налягане.

Същевременно при тези, които редовно го консумират, показателите са били със 7 пункта по-ниски, отколкото при тези, които не го консумират (при норма 120/80). Д-р Александра Уейд коментира, че млечните продукти, особено киселото мляко, могат да понижат кръвното налягане.

Това се дължи на факта, че те съдържат редица микроелементи, включително калций, магнезий и калий, които участват в регулирането на кръвното налягане. Но по-специално киселото мляко съдържа бактерии, които насърчават производството на протеин. Те от своя страна влияят на кръвното налягане, обясни специалистът. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?