44

Българите доплащат най-много за лечение от всички в Европа

Българите доплащат най-много в Европа за лечение, а в същото време някои медицински услуги изостават значително от това, което получават пациентите в други страни от Евросъюза. Подготвени лекари и медицински специалисти на много места в страната липсват, достъпът до болнично лечение варира драстично в различните области. Опасенията от тези трудности обаче не намаляват консумацията на цигари и алкохол, сочени от специалистите като високорискови фактори за тежки болести.

Това е равносметката за здравеопазването в България, очертана в най-новия "Годишен доклад за състоянието на гражданите" на Министерството на здравеопазването. Данните са към 2022 г. - последната с извънредна епидемична обстановка заради разпространението на COVID-19. Информацията се събира и обобщава през 2023 г., а в последните дни на миналата година Министерският съвет одобри доклада, пише dnevnik.bg.

В над 300 страници документът представя обща картина на здравеопазването: от демографията, през разпределението на близо 6.5 млрд. лв. за сектора и статистика за лечебните заведения, медици и медицински персонал до информация за потреблението и навиците на българите.

Намаляващото население на България едва ли може да изненада някого: числото за 2022 г. е 34 774 души по-малко, резултат от превеса на смъртните случаи над ражданията, както и на миграцията, макар че според данните в доклада през 2022 г. повече хора са се върнали в България, отколкото са заминали да живеят в чужбина.

Докладът за състоянието на здравето на гражданите цитира демографски данни, но не предлага задълбочен поглед върху здравните аспекти около ражданията в България. От него например липсва информацията, че повече от половината раждания в България за 2022 г. са с цезарово сечение (по данни на Националната здравноосигурителна каса, предоставени на Националната мрежа за децата), а по международен консенсус би трябвало да бъдат до 15%

Според официалните данни най-висока е раждаемостта в областите Сливен, София, Пловдив, Ямбол и Варна, а най-ниска е в Смолян и Видин. Близо 60% от всички раждания са извънбрачни.

В доклада е посочено, че общата смъртност в България е най-висока сред страните в Европейския съюз, макар през 2022 г. починалите да са със 118 814 души по-малко спрямо 2021 г.

Детската смъртност също е по-висока, отколкото е средната в Европейския съюз, макар да е със спадаща тенденция: 274 починали деца на възраст до 1 г. през 2022 г. срещу 326 през 2021 г. "Този показател е индикатор за качеството на медицинската помощ, но върху него влияят и жизненият стандарт, и здравната култура на населението", се посочва в доклада. 

Очаквано най-високият дял от държавните разходи за здравеопазване е за лечението в болници. През 2022 г. броят на тези здравни заведения се запазва - те са 319. Леглата в тях са общо 52 462 - с около 200 повече, отчитат властите.

България е известна с това, че е на челните места в Европейския съюз по брой болници на глава от населението, без това да означава достъпно и качествено здравеопазване. Според данните в доклада средно на 10 хил. души в страната се падат по 81.4 болнични легла, но сравнение по области показва, че има двойни разлики в осигуреността: от 118.5 на 10 хил. души в Плевен и 113.5 на 10 хил. в Смолян до 46 във Видин и 50.5 в Силистра.

Близо 60% от всички болнични легла в страната са съсредоточени в областите София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Стара Загора и Пазарджик.

Официалните данни сочат увеличение на хоспитализациите за година с 9.2 процентни пункта - от 1 777 501 през 2021 г. до 1 940 862 през 2022 г. 

Данните в доклада сочат големи разлики в осигуреността на населението с лекари - разликите в страната варират от 26 до 72 медици, обгрижващи 10 хил. души. Регионите с най-добро покритие на медици са и тези, в които има медицински университети и болници: Плевен (72.4 на 10 хил. души), София (55.9), Пловдив (55.3) и Варна (54.6), а на обратната страна на скалата са областите Кърджали (26.2 на 10 хил. души), Ямбол (29.6), Сливен (29.7) и Разград (29.9).

Личните лекари са едва 13% от всички лекари в страната - 3854 души, като това прави осигуреността им средно в България 6 на 10 хил. души. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?