Следвайте ни

БАБХ проговори за пилешкото със салмонела

viber icon

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ най-после проговори във връзка с вноса на полското пилешко месо заразено със салмонела. Както "Марица" първа писа на 21 ноември, в продължение на месеци в България са доставени няколко пратки с опасното месо, а за това има редица нотификации от Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи RASFF. Преди публикацията на "Марица", предизвикала и вчерашната медийна атака по случая, контролният орган мълчеше. 

Оказа се, че от началото на годината до този момент по  RASFF в БАБХ са постъпили общо 17 сигнала за птиче месо с произход Полша, замърсено със салмонела. Сигналите са постъпили в системата от различни европейски държави. Първата нотификация е с дата 20 март 2019 година и е подадена от Словения. 15 от сигналите засягат една фирма производител на охладено птиче месо от Полша. От 29 октомври се наблюдава зачестяване на нотификациите само за тази фирма, като за месец те са 10.

Общото количество месо, пристигнало на територията на България и за което е подаден сигнал, е 544 тона. До момента Агенцията по храните е  възбранила в обектите 109 тона от това месо.

Земеделският министър Десислава Танева коментира, че охладеното пилешко месо с производител Полша не е стигнало за консумация до крайния потребител. То било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка с цел реализация на пазара. Преработката е термична и не е налице риск за здравето, убедена е Танева. Тя е разпоредила независимо от това дали следващи нотификации касаят продукт за директна консумация или не, потребителите да бъдат информирани.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?