44

БАБХ откри сокове с микотоксин, изтегля ги от пазара

От тях може да ви се гади и да повръщате

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегля от пазара сокове с установено наличие на микотоксина патулин. Същите са произведени от софийската фирма „Сантулита“ ЕООД.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg, в следните продукти: Смути „Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., търговска марка „frudada®” и в Сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., търговска марка „frudada®”.

От БАБХ отправят апел към потребителите, които вече са закупили от посочените продукти, да ги върнат в съответния търговски обект.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара негодни продукти.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?