4020

"АстраЗенека" изтегля ковид ваксината си

Ваксината на фармацевтичната компания ”АстраЗенека” повече няма да се използва, обяви Европейската агеция по лекарства. От компанията заявиха, че започват изтеглянето на ваксината си „Ваксзервия“ в световен мащаб. В Австралия тя не е достъпна от март 2023 година.

Причината за изтеглянето на продукта е наличието на нови препарати, които са пригодени за нови подварианти за борба с коронавируса. След направен анализ от страна на “АстраЗенека” става ясно, че има загуба на интерес към техния препарат.

„Според независими оценки над 6,5 млн. човешки животи са били спасени само през първата година, в която ваксината стана достъпна. Глобално бяха осигурени повече от 3 млрд. дози“, казват от компанията. „Нашите усилия бяха признати от редица правителства и организации по света като критични за побеждаване на глобалната пандемия от COVID-19. Сега започваме работа с регулаторите и нашите партньори, за да продължим напред“, допълват още те.

През 2021 година „АстраЗенека“ промени името на ваксината си на „Ваксзервия“. Тя беше разрешена за използване при лица над 18-годишна възраст в пика на пандемията. Ваксината е двудозова с почивка между ваксинациите от три месеца. В някои страни по време на пандемията беше използвана и като бустер.

„Ваксзервия“ е разработена с помощта на вирус от семейството на аденовирусите, който е модифициран да съдържа протеин от SARS-CoV-2 – вирусът, причинител на COVID-19. Макар всички клинични проучвания да доказаха, че препаратът е напълно безвреден и ефективен, ваксината носеше рискове от сериозни странични ефекти като тромбози и тромбоцитопения. Изключително редкият симптом се появи при двама или трима души на 100 000 ваксинирани с „Ваксзервия“.

“Беше важна в началото на глобалната ни борба с коронавируса. Въпреки това препаратът таргетира стари варианти на болестта. Сега използваме други продукти, които преследват новите варианти“, коментира директорът на епидемиологията на университета Дийкин в Австралия проф. Катрин Бенет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?