2374

Аспирин и бета-блокери крият рискове в жегите

Експерти от САЩ и Германия публикуваха скорошна статия, в която разказаха кои лекарства е вредно да се пият по време на горещините.

Оказа се, че тези лекарства, които се приемат за облекчаване на коронарна болест на сърцето и намаляване на риска от инфаркт, могат да допринесат за инфаркт на миокарда при горещо време.

Става въпрос за аспирин, антитромбоцитни лекарства и бета-блокери, пише zdrave.to.

Учените стигнаха до подобни заключения в резултат на анализ на 2494 случая на миокарден инфаркт, възникнали в град Аугсбург в Германия от май до септември от 2001-2014 г.

В същото време експертите отбелязват, че въпреки че откритата от тях връзка не доказва 100% вината за приема на лекарствата, сравнението на по-млади пациенти (от 25 до 59 години) с по-възрастни (от 60 до 74 години) показва, че сред тези, които приемат бета-блокери и антитромбоцитни лекарства, е установено, че са по-податливи на инфаркт, свързан с топлината.

И това при условие, че исхемичната им болест на сърцето не е била толкова изразена. Това вече показва, че лекарствата са тези, които могат да допринесат за инфаркт на миокарда, а не основното сърдечносъдово заболяване (т.е. коронарна болест).

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?