4020

Аптекарите на протест, пускат кепенци за два часа на 3 юли

Фармацевти от цялата страна готвят протестни действия на 3 юли - между 12 и 14 часа няма да обслужват пациенти.


Готовност за това са обявили от регионалния съюз в Ямбол. Очаква се към тях да се присъединят останалите им колеги. Причината за крайните действия са предложените промени в Наредба 4, които засягат начина за предписване и отпускане на медикаменти за сърдечно-съдови заболявания, които се покриват от Здравната каса. Това стана ясно днес в Пловдив, по време на кръгла маса на тема: „Защо българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. Тя се проведе в рамките на Първия професионален форум на магистър-фармацевтите собственици на аптеки. 

Рестриктивните  промени ще засегнат основно аптеките в малките населени места, които са застрашени от фалит. Това респективно ще ограничи пациентите да имат бърз и лесен достъп до лекарства. Дали от фармацевтичния съюз в Пловдив ще стачкуват ефективно, ще стане ясно на среща на бранша под тепетата във вторник – 2 юли.  

„Ако в по-големите градове аптеките могат да си позволят да прекратят работата си със Здравната каса, в малките градове това е абсурд, и ще бъдем принудени два затворим обектите“, коментира Милена Каменова – собственик на аптеки в Пловдив и региона.

От бранша уточняват, че проблемът е в това, че заплащането за една огромна група лекарствени продукти за аптеките, е свързано с броя рецепти, които изпълнява аптеката. Предложението всичко да се събере в една рецепта, означава да се променят плащанията в аптеките. Те ще отпускат същия брой лекарствени продукти, но за много по-малко възнаграждение. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?