Следвайте ни

Апарат хваща 3-милиметров тумор в гърдата

viber icon

Модерен диагностичен апарат открива рак на млечната жлеза в ранен етап, още докато туморът е с размер едва от 2-3 мм. Това съобщи проф. д-р Петър Петров, председател на Националния съюз на АГ специалистите от доболничната помощ и посочи, че единственият апарат за Пловдив, региона и Южна България е ситуиран в АГ кабинет на ул. „Дружба“ 7 в Пловдив.

Технологията е контактна безвредна термография, извършвана от много чувствителен датчик с пиезокристали. При нея се залага на известния факт, че температурата на туморните клетки е малко по-висока от тази на нормалните и здрави. Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения за онкологично заболяване резултатът се коментира от двама лекари, от които единият е мамолог, преди да се дадат на пациента.

Разработена е от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Реално изследването продължава около 20 минути.

Безвредният метод, при който рисковете за здравето са сведени до нула, е изцяло подходящ за приложение и при жени над 25 г. И тази група дами трябва да обръщат внимание на гърдите си, но у нас това се прави само при констатиран проблем, тъй като мамографията е рентгенова технология, не е напълно безопасна и се препоръчва на пациентки над 40 г., посочи проф. Петров. Друго предимство на метода е, че когато ракът на гърдата бъде открит в толкова ранен стадий, на практика той е лечим, а интервенцията не оставя козметични дефекти, които често са повод за допълнителни психически страдания за пациентките, отбеляза водещият специалист.

Цената на изследването е 60 лв., както в София. Всички, които желаят да се изследват, могат да се обадят на тел: 0878/220-665.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?