44
Следвайте ни

Антитела водят до хронични последици

viber icon

Учените упорито търсят причините за тежките хронични последици от коронавируса. Американски изследователи идентифицираха молекули, които вероятно играят централна роля при заболяването, известно като постковид синдром.

Много хора, преболедували заразата, продължават и месеци след това да страдат от дългосрочните последици от заболяването. Постковид синдром: така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Често лекарите не го разпознават и не се отнасят сериозно към оплакванията на пациентите - например, когато те говорят за хронични състояния на изтощение, пише DW.

 Преди няколко месеца учени от Ерланген, Германия, установиха, че при пациенти с постковид синдром настъпва изменение на кръвните телца. Сега изследователи от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) успяха да идентифицират група молекули, които най-вероятно играят централна роля при това заболяване.

Изводите си американските учени публикуваха тези дни в специализираното издание "PLOS ONE".

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и ръководител на изследването, описва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с коронавирус и започват да атакуват един от основните ензими на имунната система - рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим постига това, като разгражда определени пептиди и същевременно образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите клетки. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса spike-протеин той се "закрепва" върху ензима ACE2. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?