Следвайте ни

Алергиите нарастват и засягат всеки трети жител на планетата

Очаква се до края на следващата година всеки трети жител на планетата да развие някаква форма на алергия, Това заяви известният дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова в навечерието на Лятното училище по дерматология, което ще се проведе от 12 до 14 юли в Гранд Хотел Пловдив. В него ще участват изтъкнати специалисти от страната и чужбина. Един от проблемите, който ще бъде обсъждан е нарастването на алергиите в световен мащаб през последите години.

Специалистите ще дискутират проблема с атопичния дерматит дерматит, тъй като все повече хора страдат от него. Това е генетично заболяване, което обаче се влияе и от външни, предимно химически фактори, които засилват проявите му. Атопичният дерматит има особено значение в детска възраст - започват след навършване на 1 г., после случаите намаляват и може да се каже, че след 7-годишна възраст пациентите не боледуват. Но при 20-25%  от хората с атипично предразположение преминава в хранителни алергии, в алергични риноконюнктивити, те по-често се диагностицират с алергична хрема или бронхиална астма.  

Контактният дерматит също предизвиква сериозна тревога, тъй като зависи от външните химически въздействия, като най-честата причина е никелът. Пациентите получават алергии от бижута и аксесоари – токи, колани или часовници, както и от бельо. Често от неподозирани източници като фризьорски материали, мобилни телефони, монети, ключове, прибори за хранене. Много са артикулите с никел. Затова в някои страни, като например Скандинавските, ползването му е забранено. Реакцията към метала протича със зачервяване, сърбеж, пъпчици, като при всички други случаи. Специфично е мястото, на което се открива алергията, защото предметите се носят в джобовете на дрехите, в чанти и т.н. Други алергени са кобалтът, боите в строителството, козметичните и измивните средства, консервантите, които първоначално пораждат дразнения, а след това и по-остри реакции. 

Уртикариите са също от честите дерматоалергични заболявания. Острите протичат драматично, а хроничните са бич за болния, защото той го изживява тежко, но затрудняват и лекарите, които дълго време са ангажирани с лечението. Голям е делът на и лекарствените реакции. По време на форума ще се проведе  курс за оценяване тежестта на атопичния дерматит. Предвиден е практически курс за облеклото на децата, на които е поставена тази диагноза. То трябва да е меко, не само недразнещо, но и с успокояващи съставки. Ще бъдат презентирани новости, които си заслужават вниманието. В разгара на лятото експертите ще обсъдят и проблема със слънчевите алергии

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?