Следвайте ни

Ако ви ухапе тигров комар, търсете лекар

viber icon

Пловдивска област е една от петте в страната, в които през тази година бяха установени тигрови комари, съобщиха здравните власти. Освен в град Пловдив наличието на опасните твари бе доказано в село Граф Игнатиево и Карлово. Останалите райони в България, където са открити, са Пазарджик, Бургас, Варна, Велико Търново и Благоевград.

Тигровият комар е вид двукрило насекомо от семейството на кръвосмучещите. За него е характерно черно-бяло оцветяване на крайниците. Произхожда от тропичните и субтропичните райони на Югоизточна Азия. През последните няколко десетилетия се разпространява в много други региони на света главно чрез транспортните средства и интензивната търговия. Отличава се със своята агресивност.  Може да пренася опасни вирусни и паразитни заболявания по хората и домашните животни. Сред тях са зика, жълта треска, енцефалит, западнонилски енцефалит, денга, чукунгуня, както и дирофилариоза по домашните кучета и котки. 

Албания е първата европейска държава, в която прониква. Това става през 1979 година чрез стоки, внесени от Китай. След това се разпространява в Италия, Франция, Испания, Хърватска, Босна и Херцеговина, Холандия, Германия и Малта. През 2011 г. в района на Созопол за първи път е установен тигров комар в България. В Пловдив и Бургас е открит през 2014 година. Местата, които обича да обитава, са изхвърлени стари автомобилни гуми, пълни със застояла вода.

Най-често ухапаните от тигров комар се разболяват от денга и чукунгуня. Критичните прояви след ухапването от него са внезапна треска с вдигане да температура до 40 градуса. Заболяването е съпроводено с болки в ставите, мускулите и в главата. Специалистите препоръчват веднага да бъде потърсена лекарска помощ, ако имаме съмнение, че сме ухапани от тигров комар. Иначе последствията от това може да се окажат фатални.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (2)

papaya

15.08.2019 | 12:42

Zebedee, благодаря! Точно това се случи току що. Загледах се че махапа странен комар ми излезе тази новина. тъпо.

Отговори
1 0

Zebedee

10.08.2019 | 23:17

Ако видите коментара, тази новина най-добре я МАХНЕТЕ. Няма никаква логика да оставяте новина, която да внушава ненужно СТРАХ във хората. Не е нужно да се "ТЪрси ЛЕКАР" ако ви "ухапе тигров комар".... ПОне не и в България. Те ПРЕНАСЯТ болести = ако са ухапали болен и после ухапят вас. Обикновенно не отиват много далеч от мястото на излюпване (някои твърдят до 200 метра). И вече има много от тях, ухапят те, мажеш се или се чешеше, това е. Обаче да всявате паника в някой по-истреричен човек, който за първи път е забелязал че комара не е обикновен. Представете си паниката, ако прочете вашето заглавие "Ако ви ухапе тигров комар, търсете лекар"............. За това най-добре изтрийте тази новина!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?