4232

Ако сте над 50: Задължително хапвайте този хляб, бори редица заболявания

Хлябът с квас е съществена част от средиземноморската диета, която е известна със способността си да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2

 

С напредването на възрастта организмът претърпява различни промени, които повишават риска от хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет тип 2, артрит и висок холестерол. 

За хората над 50 години поддържането на здравословен начин на живот, включително правилно хранене, е от изключителна важност. Един от хранителните продукти, които могат да допринесат за добро здраве, е хлябът с квас.

 

Хляб с квас: Полезните му свойства

Специалистите подчертават, че хлябът с квас е ценен източник на хранителни вещества. Една филийка от този хляб съдържа приблизително 100 калории, 3 грама протеин и само 1 грам мазнини. Освен това е богат на фибри, които регулират нивата на кръвната захар и подпомагат храносмилането.

Процесът на ферментация на закваската подобрява бионаличността на ключови хранителни вещества като калций, желязо, магнезий, витамини от група В, витамини С и Е, както и антиоксиданти. Това означава, че тялото усвоява тези вещества по-ефективно в сравнение с обикновения хляб.

 

Намаляване на риска от заболявания

Сърдечни заболявания и диабет

Хлябът с квас е съществена част от средиземноморската диета, която е известна със способността си да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Контрол върху кръвната захар

Ферментацията с млечнокисели бактерии намалява гликемичния индекс на хляба. Това означава, че глюкозата навлиза по-бавно в кръвния поток, което спомага за контролиране на нивата на кръвната захар.

 

Антиоксидантни свойства

Според проучвания съединенията в хляба с квас имат антиоксидантни, антихипертензивни и антидиабетни свойства, които подпомагат цялостното здраве и забавят процесите на стареене.
Подобряване на храносмилането
Диетичните фибри и пребиотиците в хляба с квас подпомагат здравето на червата, като стимулират развитието на полезни бактерии. Това може да намали проблемите с храносмилането, често срещани при хората над 50 години.
 

Уникални ползи от ферментацията

Процесът на ферментация на закваската играе ключова роля за здравословните качества на хляба. Млечнокиселите бактерии променят структурата на въглехидратите, намаляват киселинността и намаляват нивата на акриламид – вещество, свързано с определени заболявания.

 
Защо да изберете хляб с квас?

Хлябът с квас е не просто храна, а функционален продукт, който носи множество ползи за здравето:

  • Поддържа оптимални нива на кръвната захар;
  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет;
  • Подпомага храносмилането и чревната флора;
  • Осигурява по-ефективно усвояване на ключови хранителни вещества.

За хората над 50 години, които искат да поддържат доброто си здраве и да се радват на активен живот, хлябът с квас е отличен избор за ежедневна консумация.

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?