4232

Ако сте над 50: В никакъв случай не яжте тези видове месо...

В съвременната реалност все повече и повече хора мислят за здравословно хранене

Особено внимание трябва да се обърне на консумацията на месо, тъй като някои видове месни продукти могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на хора над 50 години.

Списъкът с тях включва преработени месни,червено, пушено месо, меса с високо съдържание на мазнини, съобщава изданието The Health Site.

Преработените меса включват колбаси и всякакви пушени меса. Изследванията отдавна показват, че тези месни продукти съдържат много вредни компоненти, които могат да причинят сериозни щети на човешкото тяло, съобщава здравният портал. 

Пушени меса - отдавна е известно, че този метод на приготвяне произвежда канцерогенни вещества. Производителите също често добавят различни аромати и добавки, които създават допълнителен стрес. Хората над 50 години трябва да избягват пушените меса. Месата с високо съдържание на мазнини увеличават рисковете от: хипертония, атеросклероза, инсулт и други заболявания. При избора на месни продукти трябва да се има предвид количеството мазнини. Този съвет трябва да се следва и от млади хора, които се грижат за собственото си тяло.

Преработени месни продукти - колбаси, консерви и други преработени месни продукти често съдържат големи количества консерванти, сол и добавки. Всички те не носят никаква полза за тялото, а само претоварват стомашно-чревния тракт. Червените меса като говеждо, агнешко и свинско са с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Затова те трябва да се консумират с повишено внимание и да се изберат видове с ниско съдържание на мазнини или да ги замените с риба или птиче месо.

Съдържанието на наситени мазнини и натрий в червеното месо има отрицателни ефекти върху здравето.

Вредата от червеното месо се изразява в следните аспекти:

  • качване на тегло;
  • затлъстяване;
  • повишено натоварване на кръвоносната система;
  • нарушения на храносмилателната система поради прекомерна консумация на месни продукти;
  • повишен риск от развитие на диабет тип 2;
  • появата на сърдечни заболявания;
  • повишена вероятност от развитие на рак.

Ежедневната консумация на червено месо допринася за развитието на атеросклероза - появата на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове.

Преработените месни продукти съдържа сол, консерванти, оцветители, овкусители и се счита за нездравословно. Качеството и съставът на червеното месо се влияят пряко от начина, по който е отгледано. Говеждото от пасищно отгледани животни съдържа по-малко общи мазнини и наситени мазнини и повече омега-3 мастни киселини в сравнение с говеждото, хранено със зърно, предаде Actualno.com.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?