1553

Ако се будите през нощта, недейте да правите това

Всички знаем колко е важно да си набавяме ежедневно пълноценен и качествен сън. Но със сигурност на всеки от нас се е случвало да се събуди посред нощ със странно усещане и да не може да заспи известно време, пише fitwell.bg.

В следващите редове ще ви представим няколко полезни начина как бързо да се върнете в страната на сънищата. А освен това споделяме и експертното мнение за това какво е добре да избягвате, ако се събудите през нощта.

Не ставайте до тоалетна

Естествено, ако е наложително и не издържате - да, но ако ще се разходите до тоалетната, само защото не можете да заспите, не го правете. Самото ставане от леглото увеличава сърдечния ви ритъм, а ако започнете и да се движите - ритъмът става все по-силен, а заспиването след това - все по-трудно и бавно, тъй като сърдечният ритъм отново ще трябва да се успокои, което не става веднага.

Не гледайте телефона

Обикновено в наши дни голям процент от населението се събужда и още с отварянето на очите хваща телефона и започва да ровичка из социалните мрежи. Това обаче е голяма грешка. Известният специалист по сън, д-р Майкъл Бреус, съветва също така да не поглеждате колко е часът, ако се събудите посред нощ. Вместо това се отпуснете и релаксирайте - така много бързо ще се върнете към спането.

Не пресмятайте колко време ви остава до официалното събуждане

Голяма част от хората вече осъзнават колко е важен качественият сън, но тук пък идва още едно притеснение - дали се справят с изпълнението и получаването му. В стремежа си понякога да си набавим необходимите часове сън, понякога се стресираме твърде много, което води до нарушаването на качеството му.

Това може да доведе и до събуждане посред нощ. Ако ви се случи, недейте да гледате колко е часът и след това да пресмятате още колко часове може да си поспите, докато станете за работа.

Ако се събудите преди алармата си или в средата на нощта, то не прибягвайте до разсейващите мобилни устройства, а се обърнете на другата страна, затворете очи, релаксирайте съзнанието си и спрете да мислите за предстоящия ден. Много скоро след това отново ще се пренесете в страната на сънищата.

Послушайте експертното мнение на д-р Бреус и ги изпробвайте и прилагайте всеки път, когато изпитате нужда. Ако имате по-сериозни проблеми със заспиването, буденето нощем, безсънието - то е препоръчително да се консултирате със специалист, който все пак да установи причината за тези състояния.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?