Следвайте ни

Ако ядете картофите по този начин, спрете моментално

viber icon

Ястията от картофи са много популярни, но много методи за готвене ги правят висококалорични и твърде мазни, което е вредно за организма. Как да готвим картофи здравословно, разказа диетологът Ирина Лизун.

Сами по себе си картофите не са вреден продукт, но е по-добре да избягвате някои ястия с тях, казва специалистът за интервю в радио Sputnik. Според диетолога, обикновените картофени рецепти дават храни с висок гликемичен индекс. 

Това се дължи на преобразуването картофеното нишесте под въздействието на много високи температури и смилане. Честата консумация на такива ястия допринася за повишаване на нивата на глюкозата в кръвта и интензивно отлагане на мазнини - особено след като те са допълнително натоварени с калории по време на готвене.

 „Най-висококалоричното ястие от картофи се получава след пържене. Пържени картофи са най-лошият вариант ", каза диетологът.

Класическото картофено пюре също може да е опасно. Ястието има висок гликемичен индекс, а обикновено добавеното масло го прави по-питателно.

Най-полезни диетологът счита , че са младите картофи, печени и изядени с кожата. Медикът обясни, че кората и слоят отдолу съдържат редица антиоксиданти, пише zdrave.to.

Коментари (1)

Някой

Някой

28.08.2020 | 16:33

Аз да питам, вие от Марица да не би да спрях те веднага да ядете картофи, или, уя ядете.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?