46

Ако имате проблеми със съня, непременно прочетете това

Системната липса на достатъчно сън се отразява негативно върху здравето и ежедневната ни активност на работното място и през свободното време. „Недоспиването може да се познае по нестабилното емоционално състояние, повишена избухливост и взимането на лоши решения“, казва пред „Бизнес инсайдър“ Робърт Оуксман – директор на Sleep to Live Institute.
 
 
За да ни помогнат да се справим с безсънието, от „Бизнес инсайтър“, цитиран от "Актуално", са подготвили 5 прости съвета, които можем поне да изпробваме. Представяме ви ги в следващите редове. 

1. Спазвайте стриктно рутината преди лягане

Трябва да изпълнявате едни и същи дейности по отпускане преди да си легнете, казва Оуксам. Пробвайте с гореща баня или четене на книга на приглушена светлина. Стаята трябва да бъде затъмнена, а температурата – между 18 и 20 градуса по Целзий.

 2. Не използвайте телефона си като будилник

Знаем, че трябва да ограничим използването на технологиите преди лягане. Може да не осъзнавате, но често самото присъствие на смартфона ви в стаята може да ви попречи да заспите – ако не могат да се унесат бързо в сън мнозина от нас чувстват порив да го отворят и проверят какво се случва например в социалните мрежи.

„Вашата спалня трябва да бъде запазена за сън, секс и нищо друго“, казва Оуксман и ни съветва да изхвърлим смартфона си от нея и да го заменим с евтин будилник.

3. Практикувайте дълбоко дишане

Когато си легнете, но тялото ви още е напрегнато от деня, може да изпитате трудности при заспиването. Според статия в WebMD, ако в такива моменти започнете да практикувате дълбоко дишане, мозъкът ви ще разпознае, че се опитвате да се отпуснет. Така той ще изпрати команди на тялото ви да започне процедури по отпускане.

„При вдишване визуализирайте в главата си чистият и пресен въздух, който нахлува в дробовете ви, пътува през тялото ви и прочиства клетките ви. При издишване си представете как всички токсини и негативни емоции се изхвърлят в атмосферата, оставяйки тялото ви напълно възстановено. Фокусирайте се върху този стабилно и спокойно вдишване-издишване и ви гарантирам, че ще започнете да се чувствате по-спокойни и отпуснати“, обяснява Вики Стар от Psychology Today.

Първият път, когато опитате тази техника, е най-вероятно ефектът да е слаб. Трябва да тренирате упорито, докато постигнете максимален ефект. 

4. Отпуснете мускулите си

Постепенното мускулно отпускане е метод, който помага за премахването на стрес и неспокойствието, което често тормози хората през нощта. Тази техника изисква да се фокусирате върху специфична мускулна група. Катерин Дарли, директор на института Натуропатична сънна медицина в Сиатъл съветва да фокусирате тази прогресивно отпускане на мускулите, като се тръгне от пръстите на краката.

 „Свийте пръстите си, задръжте ги така, докато броите до седем, и после ги отпуснете“. Повторете това упражнение с всички мускули нагоре по тялото, докато стигнете до врата.

5. Вършете безмозъчни дейности

 Експертът по съня д-р Вики Сихол препоръчва играта на безмозъчни игри като броенето от 100 до едно по групи от три. Ритъмът от броенето може да постави мозъка ви в готовност за сън. Това и причината хората да „броят овце“, за да заспят. Броенето с прескачане на по три числа не е толкова лесно като простото броене отзад напред. Целта му е да ви държи концентрирани и да не ви позволява да се разсейвате към стресиращи теми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?