Следвайте ни

Ако имате хронична болка, облекчете я с йога и медитация

viber icon

Участници в 8-седмичен курс за намаляване на стреса чрез медитация признават, че изпитват по-слаби хронични болки и се справят по-добре с депресията.

Курсът за осъзнатост с цел намаляване на стреса помага на хората с депресия или хронична болка да се почувстват по-добре, да подобрят тонуса и настроението си и да живеят по-пълноценно, се твърди в проучване, публикувано в списание „Journal of the American Osteopathic Association.“ 89% от доброволците споделят, че програмата ги е научила да се справят по-добре с болката, и само 11% не забелязват положителна промяна в себе си, пише sciencedaily.com.

Хроничната болка е често срещано и сериозно състояние, което засяга около 100 милиона души само в САЩ.

Тясното проучване е проведено сред хора, основно жители на малки градчета в Орегон, където достъпът до здравна грижа, доходите и честотата на пристрастяванията са много сходни. За 8 седмици те преминават интензивен курс по осъзната медитация и хатха йога.

Синтия Марски, остеопат и директор на диагностично-консултативните центрове в окръзите Бентън и Лин, твърди, че „много хора са загубили надежда, че някога ще могат да живеят без хронична болка.“ Според нея йога практиката и медитацията помагат да се подобри структурата и функцията на тялото, а това ускорява и процеса на оздравяване.

Излекуването и лечението са различни понятия

Д-р Марски е на мнение, че лечение означава да унищожиш болест, а излекуване – да бъдеш цял, завършен. Когато човек изпитва хронична болка, той може да се излекува, ако се научи да живее пълноценно с допустимо ниво на болката, за което много помагат йогата и медитацията.

След попълването на анкета за здравето на пациентите (PHQ-9), става ясно, че по 27-точковата скала, участниците отчитат спад в усещането за депресия средно с 3,7 точки. Според д-р Марски някои пациенти изпитват сходно облекчение, ако приемат антидепресант.

Хроничната болка често е съпроводена от депресия. Медитацията за осъзнатост и йога укрепват физическото и психичното здраве на човек и могат да бъдат полезни както като самостоятелна форма на терапия, така и в съчетание с медикаментозно лечение или друг вид терапия.

По време на курса участниците получават насоки, които да ги научат как да бъдат осъзнати и как да не бъдат осъдителни спрямо себе си.

Според експертът хората все по-често търсят алтернативни начини за справяне с хроничната болка, които да не налагат приема на медикаменти.

Д-р Марски вярва, че медитацията и йога практиката могат осезаемо да подобрят състоянието на страдащия и да облекчат болката му. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?