Следвайте ни

9 неща, които лекарите категорично не правят преди лягане

viber icon

Качественият сън е едно от най-важните неща за нашето здраве. Ето защо прочетете тези няколко неща, които лекарите и експертите по сън никога не правят, за да се радват на пълноценна нощна почивка.

1. Те ​​не гледат новини

Въпреки че вечерта може да изглежда като идеалното време да наваксаме с най-новата информация за COVID-19 или случващото се по света, трябва да се опитаме да избягваме неща, които могат да предизвикат безпокойство преди лягане.

За съжаление, в днешно време новините са пълни с информация, която може да предизвика притеснение и други нежелани емоции, а тях определено искате да избегнете, ако се надявате да се наспите добре.

Новината в известен смисъл държи хората будни по същия начин, по който и филмът на ужасите. Изображенията и информацията относно насилие или страх стимулират ума и пречат на заспиването.

2. Избягват да работят в леглото

Покрай пандемията от COVID-19 значителна част от хората работят у дома, а това често означава домашен офис без работно време. Но това само може да навреди, няма да ви направи по-добри служители. Поставете си ограничения и не работете преди лягане.

3. Те не тренират

Упражненията сутрин или през деня могат да помогнат за по-добрия и качествен сън, но тренировките късно през деня могат да имат обратен ефект. Много хора се опитват да спортуват през нощта с цел „да се изморят“, но неволно правят по-трудно заспиването.

4. Избягват напрегнатите разговори

Опитайте се да избегнете разгорещен разговор с половинката си преди лягане. Както се казва, никога не си лягайте ядосани или лошите чувства ще се превърнат в негодувание. Има изследвания в подкрепа на идеята, че отрицателните емоционални спомени са по-трудни за преглъщане след нощен сън.

5. Те не консумират кофеин

Избягвайте да пиете кофеинови напитки след 14:00 - кафе, сода, студен чай, предварително обработени напитки или енергийни напитки, те действат като стимулант. Кофеинът блокира аденозиновите рецептори, а аденозинът играе роля в хомеостазата на съня.

6. Избягват да пият алкохол

Някои хора смятат, че чашка-две ще ги отпусне преди лягане. Това е така, но води до нарушаване на съня по-късно.

7. Те не използват електронни устройства (без филтър за синя светлина)

В циркадната наука се използва терминът „цайтгебер“ - или„ даряващ време“, за да се опишат сигналите, които ни помагат да се включим в 24-часов цикъл. Светлината е най-мощният цайтгебер, който сигнализира на мозъка да остане буден.

Продължителното излагане на ярка светлина около лягане ни държи будни и намалява количеството сън, което получаваме. Излагането на светлина през нощта също така потиска естественото производство на мозъка на мелатонин - хормон, който се отделя в отговор на тъмнината и ни помага да заспим.

8. Те не поддържат светлините в дома си ярки

Излагането на ярка светлина потиска секрецията на мелатонин. Плюс това, промяната на циркадния ритъм (или дневния ритмичен цикъл сън-събуждане) чрез нощно излагане на светлина може да допринесе за сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Какви практически стъпки може да се предприемат, за да се избегне ярка светлина? Намалете интензитета на светлините в дома, с изключение на няколко лампи, няколко часа преди лягане.
 

9. Те не прекарват дълго време будни в леглото

Не прекарвайте повече време в леглото, отколкото наистина ви е необходимо. Цялото допълнително време в будно състояние кара мозъка да започне да развива асоциация, че леглото е място за будуване. Но това, от своя страна, може да доведе до лошо качеството на съня, пише  
profit.bg.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?