71

8 храни, които ядем всеки ден, са най-вредни за сърцето

Нашето сърце е неспирен двигател, който работи денонощно, дори и по време на сън. За да го поддържаме здраво, е важно да избягваме или да ограничим консумацията на определени храни, които могат да навредят на сърдечно-съдовата система, пише изданието The Health Site, цитиран от actualno.com. Списъкът, който изданието публикува, включва 8 продукта, консумирани ежедневно от нас - масло; печива; паста и ориз; бекон; червено месо; сол; захар; бързо хранене. 

Най-вредните за сърцето храни 

Масло - тази храна е богата на наситени мазнини, които могат да повишат нивото на "лошия" холестерол в кръвта, увеличавайки риска от развитие на сърдечни заболявания. По-добре е да го замените със зехтин.

Печени тестени изделия - кифлите, сладкишите и бисквитите са с високо съдържание на захар и мазнини, които допринасят за наддаване на тегло и повишават нивата на триглицеридите, което натоварва сърцето.

Паста, ориз и бял хляб - тези храни са с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на прости захари, които могат да се превърнат в мазнини, допринасяйки за сърдечни проблеми.

Бекон - този продукт е с високо съдържание на наситени мазнини и сол, което увеличава риска от инсулт и инфаркт, като кара сърцето да работи по-усилено.

Червено месо - прекомерната му консумация може да доведе до проблеми с храносмилането и усвояването, което се отразява негативно на сърцето.

Газирани напитки - те съдържат много захар, което може да доведе до увеличаване на телесните мазнини и диабет, друг рисков фактор за сърцето.

Сол, захар и наситени мазнини - излишъкът от тях в храната може да доведе до сериозни проблеми като инсулт и инфаркт, затова е важно да намалите приема им.

Продукти за бързо хранене - хот-дог, колбаси и други преработени храни са с високо съдържание на наситени мазнини и ниско съдържание на хранителни вещества, което ги прави лош избор за поддържане на здравето на сърцето.

Освен тези храни, пагубни за сърцето са и следните навици:

Хронична липса на сън - достатъчната почивка и сън са много важни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и на организма като цяло. Според резултатите от проучване, проведено в Норвегия, в което са участвали 50 хиляди души, е установено, че сърдечните заболявания се диагностицират два пъти по-често при тези, които спят лошо.

Честият стрес - психоемоционалният стрес причинява непоправима вреда на целия организъм, особено на сърдечно-съдовата система. На фона на стреса синтезът на адреналин се увеличава, което води до вазоспазъм, повишаване на кръвното налягане и тахикардия.

Физическо бездействие и заседналия начин на живот водят до намалена скорост на кръвния поток. Това от своя страна води до задръствания и сърдечна недостатъчност.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?