Следвайте ни

7 логически задачи за тренировка на мозъка

Добрата логическа задача е добра тренировка за мозъка. Колкото по-трудна е една такава задача, толкова повече се "масажира" умът. Предлагаме 7 логически задачи, които определено ще раздвижат мозъчните клетки.

1. В една кошница имало 4 ябълки. 4 деца си взели по една ябълка, но в кошницата останала една ябълка. Как е възможно това?

2. Какво е това, което се среща веднъж на всяка минута, два пъти във всеки един момент, но никога на 1000 години?

3. Един човек живее на горния етаж на много висока сграда. Всеки ден слиза до приземния етаж с асансьор, за да отиде на работа. Но когато се връща, слиза на един от средните етажи и се качва по стълбите до горе, освен ако не вали. Защо?

4. Колко яйца можете да поставите в една празна кошница?

5. Трима души отишли на хотел и платили за стая 30 долара, като всеки от тях дал по 10. След като гостите си тръгнали от стаята, управителят се сетил, че има отстъпка и цената е 25 долара, затова върнал 5 долара. Те му дали бакшиш 2 долара и си разделили останалите три. Един от тях пита: Нали сега, след като си взехме по 1 долар, всеки от нас е платил по 9 долара? Това общо е 27 долара. Плюс 2-та долара, които дадохме на управителя, означава стават общо 29. къде се губи единият долар?

6. Баща и син пътуват с кола. Правят тежка катастрофа и идват автомобили на Бърза помощ. Едната линейка откарва бащата в болница, другата превозва сина в друга. Синът трябва спешно да се оперира. Хирургът влиза в операционната зала, но след като поглежда, казва: "Не мога да оперирам, това е синът ми!". Как е възможно това?

7. На един кораб е прикрепена стълба, направена от въже. Разстоянието между две стъпала е 20 см. Стълбата е потопена във водата до 4-тото стъпало, като броите от края, който е във водата. Идва вълна и нивото на водата се покачва с 40 см. Още колко стъпала ще потънат?

Отговори:

1. Едно от децата взема кошницата заедно с ябълката вътре.

2. Буквата М.

3. Джудже е.

4. Само едно, след това кошницата вече не е празна.

5. Мъжете смятат бакшиша два пъти: 25 + 2 бакшиш = 27 + още 2 виртуален бакшиш = 29 + 3 върнати = 32 - 2 виртуален бакшиш = 30.

6. Хирургът е майката

7. Николко, покачва се нивото, а с него и корабът.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?