44

69% от онкоболните доплащат за лечението си средно по 1500 лева

69% от пациентите с онкологични заболявания у нас доплащат, като средната сума на човек през миналата година е била 1495 лв. Това поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ. Данните са от проекта „Достъп до онкологична грижа“ на „Индекс на болниците“, който се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ и с участието на Асоциацията на българските застрахователи и Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ). 

Разходите за лечение на пациентите с онкологични заболявания у нас не са покрити на 100% с публични средства чрез НЗОК, МЗ или общините, категорични са и изводите от проучване сред членовете на Асоциацията на българските застрахователи, в която се включиха 11 от най-големите дружества в страната. През миналата година обезщетенията, които те са платили за пациент, варират средно от 289 до 1156 лв., показват данните на седем от тях, които разполагат с такава информация.

Дружествата са единодушни, че доплащане при пациентите с онкологични заболявания се налага на всеки етап от пътя им - при диагностичните дейности, оперативното лечение, медицинските изделия, диспансеризацията и последващото наблюдение, палиативните грижи.  Доплащането при пациентите с онкологични заболявания затруднява достъпа им до онкологично лечение, профилактика, диагностика и палиативни грижи, като нерядко дори ги лишава от адекватни здравни грижи, категорични са дружествата в своите наблюдения. 

Най-голяма част от хората са доплащали за операция - 56%, като средната сума е била 1732 лв., а най-честата причина - изборът на екип. Около 41% от анкетираните са доплащали за изследвания, като средната сума там е била 455 лв., за биопсия пари допълнително са давали 25% от пациентите, а средната сума е била 267 лв. При медикаментозната терапия доплащане е имало при 25% от анкетираните, като средната сума е била 651 лв. Най-малко е било доплащането за лъчелечение - едва при 13% от анкетираните, а средната сума е възлизала на 364 лв. - и отново най-често се е налагала за медицински изделия и консумативи - при 39%.

Начините на доплащане са били основно на касата на лечебното заведение - в 71% от случаите. В 9% пациентите са били пратени да платят на касата на друго лечебно заведение за изследване или процедура, а в 4% парите са били дадени на ръка.

По време на лечението 55% от хората са извършили и други плащания, които обаче са свързани с онкологичната диагноза, те са били на средна стойност от 897 лв. Така например за специализирани хранителни добавки, перука, медицински изделия, естетически интервенции, границите на доплащанията при тях варират от 100 лв. за изделия до 6000 лв. за естетически интервенции.

Сред предложенията, дадени от дружествата за подобряване на ситуацията, са цялостно финансиране или максимално разширяване на обхвата на общественото здравно осигуряване за превенция, ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания, инвестиране в по-добра база и палиативни грижи, и ясно национално дефиниране на параметрите на ангажиментите на държавата, което ще подпомогне определянето на оперативното поле на дружествата за доброволно здравно застраховане, когато е необходимо доплащане за онкологични дейности.

По данни на здравноосигурителния фонд, посочени в проучването, за лечението на пациенти с онкологични заболявания през миналата година са дадени над 1,471 млрд. лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?