44

61% от родителите подкрепят имунизациите

Проучване на УНИЦЕФ и МЗК показа колко от родителите се обявяват в подкрепа на задължителните имунизации, колко от децата между 0 и 4 годинки са с всички поставени ваксини. Има тенденция към увеличаване на родителите, отказващи да ваксинират децата си. При 32,2% от тях става въпрос за такива, които са взели това решение, след като някои ваксини вече са им поставени. 18.4 на сто сочат страха от аутизъм. Други 15,8 на сто се безпокоят от евентуални странични ефекти, а 14,5 % - от вредни съставки в самите ваксини.

77% от проваксърите заявяват, че лекарите са основният им източник на информация, тъй като вярват само на тях. Те поясняват, че в 95 на сто джипитата са тези, които ги съветват да изпълнят задължителния имунизационен календар по отношение на своите деца. Малко под 14 на сто са тези, които са поставили и незадължителните имунизации. 1,5% твърдят, че ще ги поставят, но детето им още не е навършило необходимата за това възраст.

За разлика от тях, отявлените антиваксъри, които не са много, търсят информация най-вече в интернет пространството. Те не се доверяват на медицински лица. Ако все пак се доверят, то е на такива лекари, които споделят техните възгледи и дори биха им помогнали да си намерят нерегламентирано бележка за направена имунизация. Едни от тях са взели решение за отказ още щом детето им се е родило, но други - по-късно, като то вече е с някои направени имунизации. Така се изправяме пред парадокса - едни деца да са с направени няколко, но впоследствие отказани ваксини, а други да нямат сложена нито една.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пенка

Пенка

25.04.2024 | 15:04

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe-=:---- https://shorter.me/keto

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?