Следвайте ни

6 симптома на стреса, които може би пропускаме

Не е тайна, че стресът е причина за много от нашите болести. Той ни пречи да сме ефективни, нарушава имунната ни система, влошава цялостно здравето ни. Понякога дори не осъзнаваме, че сме в състояние на стрес, защото той умело се прикрива сред други симптоми. По-долу описваме 6 такива симптома, на които трябва да се обърне внимание и да се потърси цялостната причина за тези състояния.

1. Изпитвате болка   

Повечето хора не слушат тялото си, докато не започнат да изпитват нетърпима болка. Когато нивото на стрес е много високо, в тялото ни започват процеси на самоунищожение. Възможно е да имате проблеми със стомаха, сърцебиене, продължително напрежение в мускулите, диария, болки в гърдите. Започвате редовно да се разболявате, развивате артрит или чести главоболия. Не пренебрегвайте симптомите! Това е първата стъпка за справяне със стреса. Настъпило е време за неотложни промени.  

2. Нарушен сън

Всички промени в съня са индикатор за проблем. Независимо дали става дума за постоянна умора поради изтощение или безсъние. Медитация, здравословна диета и физически упражнения ще помогнат да се справите донякъде със ситуацията, но трябва да намерите корена на проблема, който предизвиква това състояние. Може би сте твърде разтревожени през нощта? Или имате кошмари? В крайна сметка това, което се случва с нас всеки ден, влияе на подсъзнанието ни през нощта.

3. Постоянни промени в телесното тегло  

Преяждате или забравяте да ядете? Когато сте под стрес, метаболизмът се забавя, така че бързо трупате наднормено тегло. Промените в апетита са един вид радар на емоционалното и физическото ни състояние. Когато човек е под стрес, клетките на тялото не получават необходимото количество кислород. Храната дава енергия и начинът, по който се храним, е показател за това как се справяме.

4. Не можете да стоите на едно място

Ако избягвате дейности, които изискват да се задържите спокойно на едно място, това е сериозен индикатор за пренапрежение. Ако състоянието за тревога е постоянно и не можете да се отпуснете дори докато четете книга, е време да разберете какво ви пречи да усмирите тялото и съзнанието си. Понякога умът ни става наш най-голям враг.

5. Изпитвате непоносимост към други хора  

Един от първите симптоми на стреса е липсата на търпение и невъзможност да се толерират другите хора. Ние се ядосваме, когато живеем в състояние на стрес, без да го осъзнаваме.Това най-вероятно се случва, тъй като сме твърде изтощени от редица събития в живота ни. Понякога е нужно да си признаем, че сме уязвими, и да помолим за помощ.

6. Съзнанието ви е обсебено от мисли за проблеми и работа  

Ако не можете да откъснете мислите си от проблемите, свързани с работа и финанси, в близко бъдеще ще изпаднете в стрес. Марк Твен е казал, че безпокойството е като да се изплаща дълг, който не дължите никому. Не можете да намерите решение, докато не се измъкнете от самия проблем. Постоянната тревожност може да прерасне във физически и психологически проблеми. Ако постоянно следите електронната си поща, телефона и други съобщения, свързани с работата, настъпва време да погледнете трезво, което е наистина важно в живота. Стресът ще ви задуши.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?