Следвайте ни

5 симптома на хормонален дисбаланс при мъжете

viber icon

Основните симптоми при хормонален дисбаланс в мъжкото тяло се дължат на намалените нива на половия хормон тестостерон. Ниският тестостерон позволява лесна изява на други хормони, чиято активност той потиска, когато е в нормални концентрации.

Дисбалансът в нивата на тестостерона и другите хормони повлиява и физически, и емоционални процеси. Затова симптомите при хормонален дисбаланс дават отражение и върху телесните пропорции, и върху психиката на мъжа.

1. Натрупване на излишни мазнини

Ниският тестостерон, особено в условия на повишен стрес, позволява повишаване нивата на кортизола - хормона на стреса. Той улеснява натрупването на мазнини в клетките в мастните депа, което дава отражение на теглото.

2. Поява на сексуални проблеми

Ниският тестостерон има широко влияние върху мъжките сексуални функции. За хормонален дисбаланс може да свидетелстват редица разстройства в нормалните сексуални функции на мъжа - отслабване на сексуалното влечение, еректилни дисфункции, намалено производство на сперма и по-слаба подвижност на сперматозоидите и др. В дългосрочен план сексуалните проблеми при хормонален дисбаланс може да повлияят фертилността на мъжа.

3. Косопад

В някои случаи ниският тестостерон се дължи не на отслабена секреция, а на ускореното му трансформиране в дихидротестостерон. Високите нива на този продукт се асоциират с изтъняване на косата и повишен косопад при мъжете.

4. Уголемяване на гърдите

Когато нормалният хормонален баланс на мъжкото тяло се измести към доминантни нива на естрогена, а не на тестостерона, уголемяването на гърдите е първият отчетлив симптом.

5. Хронична умора

Дори продължителният сън не може да елиминира умората и усещането за постоянна отпадналост, асоциирани с хормоналния дисбаланс при мъжете. Много често обаче и сънят бяга от мъжете с нисък тестостерон, защото високият кортизол в тези случаи възпрепятства секрецията на мелатонин и води до трайни проблеми със съня. 

Тези проблеми са най-показателният пример за това колко тясно свързана е секрецията на различните хормони в мъжкия организъм и как възпрепятстваното производство на само един от тях може да отключи опасен дисбаланс и в нивата на останалите. 

При продължителен хормонален дисбаланс при мъжете може да се появи един или комбинация от няколко от тези симптоми. Това невинаги е признак за опасни здравословни проблеми, но трябва да насочи към консултация със специалист за предприемане на мерки за възстановяване на хормоналния баланс. 

Източник: puls.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?