Следвайте ни

5 симптома, че в тялото ви има дефицит на цинк

viber icon

Цинкът е важен минерал, отговарящ за много различни функции в тялото. Имунната система не може да работи добре без него. Цинкът контролира метаболизма, растежа на клетките, дори ефективността на сетивата.

Цинк може да се приема като хранителна добавка при значителен дефицит, но се среща и в някои храни, като семена, бобови, морски дарове, млечни продукти.

Кои са неочакваните признаци, че страдате от дефицит на цинк?

Косопад 
Ниските нива на цинк могат да предизвикат падане на косата. Дефицитът на важния минерал предизвиква и изтъняване и накъсване на косъма.

Акне 
Цинкът участва в различни процеси в клетките на кожата. Той е противовъзпалителен агент, потискащ развитието на акне. При недостиг на цинк, особено в по-тежки форми, е възможно да се появят гнойни пробиви по кожата. Дефицитът на цинк предизвиква омазняване и натрупване на бактерии в порите на кожата.

Имате хронично заболяване 
Дефицитът на цинк се свързва с различни хронични заболявания като диабет, болест на Алцхаймер, атеросклероза, неврологични заболявания, автоимунни заболявания.

Незаздравяващи рани
Трудното оздравяване на раните е характерно за диабетиците, но и за страдащите от дефицит на цинк. Този минерал участва в процесите на делене и ремонтиране на клетките, от което зависи и правилното оздравяване на тъканите.

Зрението се влошава 
Очите съдържат висока концентрация цинк в тъканите си, особено в ретината. При дефицит на цинк се затруднява транспортът и усвояването на витамин А, така важен за доброто зрение.

източник: Zdrave.to

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?