46

5 правила за здравословно хранене през зимата

Зимата е сезонът, през който сме по-ограничени откъм пресни продукти и традиционно наблягаме на по-мазните и калорични храни. За да не натоварваме обаче прекомерно организма си, има няколко лесни трика, с които можем да направим приготвените от нас ястията по-вкусни, по-питателни и по-полезни. В същото време ще компенсираме и липсата на разнообразие в продуктите през студените месеци. Ето и 5 съвета как да направите зимното меню по-здравословно.

Използвайте повече ядки

Ядките са отличен вариант за допълнителна енергия на закуска или следобед, с които да си набавим протеини, полезни мазнини и минерали. Освен това те са и отлично допълнение към много ястия. Запечени на сух тиган, орехи, лешници или бадеми перфектно се вписват към зимни салати на основата на цвекло, моркови, спанак или други зеленолистни зеленчуци. Добра комбинация са и с риба или запечени зеленчуци, на които добавят хрупкавост и аромат.

Повече сурови зеленчуци

Салатата не е единственият начин да добавим повече сурови зеленчуци в менюто си, защото те ни държат по-дълго време сити, от тях си набавяме повече фибри, витамини и минерали в сравнение с готвените. Моркови, нарязани на тънки пръчици например, са добра комбинация с домашно приготвен хумус. Или пък към сандвича за обяд в офиса можем да добавим прясна краставица.

Нищо страшно в мазнините

Казвали сме го и преди, но пак да повторим: няма нищо страшно в мазнините. Разнообразявай източниците и си ги набавяй от ядки, масло, зехтин или месни продукти. Мазнините не само придават вкус и аромат към ястията, но и подпомагат усещането за ситост. 

Използвай мазнините от естествените им източници - например, когато готвим по-мазни части пилешко месо, не е нужно да добавяме допълнителна мазнина за зеленчуците, които печем с него. Те ще се овкусят достатъчно от тази, която месото ще отдели.  

Овкусявай умно

Често, когато на едно ястие му липсва вкус, си мислим, че му липсва сол. Истината е обаче, че в повечето случаи липсва киселинност. Сигурни сме, че няма да пропуснете да добавите ябълков оцет или балсамико към дресинга за салатата, но не спирайте дотук - добавете и капки лимон към супата, резени грейпфрут към печената риба или няколко шайби лимон към месото. Резултатът е учудващо приятен.

Заложи на пикантното

В студените дни няма нищо по-добро от сгряващото усещане отвътре, което ни носи храната. А един от най-добрите начини е да си го набавим с повече пикантен вкус. Не само под формата на люти чушки или сос към яденето, но и в процеса на самото готвене. Добавете запържен в зехтин чесън към готовата супа преди сервиране, или пък една натрошена сушена люта чушка в нагорещения зехтин за готвене, за да придадете дълбочина на вкуса на ястието.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?