Следвайте ни

5 неща, които всеки мъж трябва да направи за здравето си

Профилактични прегледи?

Вие сте мъже и сте непобедими, нали? Грешка, всеки може да боледува и да има проблеми със здравето си, зъбите и оралната лигавица. 

 


Нарича се „синдром на супермен“. Мъжете често отказват да посещават каквито и да било лекари, особено като профилактика. Трябва да знаете, че синдромът на супермен няма да е в услуга относно здравето ви. 

 

Желателно е поне два пъти в годината да посещавате личния си лекар и зъболекар. Тези профилактични прегледи помагат за поддържането на едно здраво физически и психически тяло. Профилактичните прегледи в денталния кабинет контролират и проследяват състоянието на зъбите, венците и оралната лигавица към момента.

 

Ето 5 здравни съвета, които може да са ви от полза...

 

Измерете своите коремни мазнини

Упоритите коремни мазнини са най-трудни за сваляне от тялото. Този тип мазнини лежат под подкожния слой и заобикалят вътрешните органи. Ако имате прекалено много коремни мазнини, вие можете да развиете диабет тип 2, може да имате сърдечносъдови проблеми. От друга страна, диабетът води до пародонтални проблеми, свързани с възпаление на венците и загуба на алвеоларна кост и прикрепване. 

 

Вие не можете да измерите вътрешните мазнини - тези, които са около органите, но можете да отидете на профилактичен преглед, ако се съмнявате за наличието им. 

 

Състояние на сърцето

Сърдечните заболявания са водещи в смъртността на мъжете в Америка, засягащи всеки 1-ви на 4-ма мъже. Центровете за сърдечни заболявания и контрол установяват, че при мъжете между 70-89% се наблюдава внезапен сърдечен проблем. 

 

Ако имате високо кръвно или съмнение за сърдечни проблеми, потърсете специализирана лекарска помощ.

 

Изследване на мъжките полови органи

Самостоятелното изследване на мъжките полови органи е едно от най-важните неща за всеки мъж. Това е така поради факта, че рак на мъжките полови органи, може да се наблюдава още на 14-15-годишна възраст. Ракът на мъжките полови органи е от най-разпространените проблеми във възрастта между 15-35 години.

 

Честите самопрофилактики и профилактични прегледи, намаляват риска от развитието и усложнението на този тип рак.

 

Най-лесно е това да се случи под топъл душ, при което кожата на тестисите се отпуска и релаксира, а тестисите се позиционират по-далече от тялото. Хванете единия си тестис с пръсти и го опипайте от всички повърхности за някакви подутини, бучки, отоци, ненормални размери. Същото направете и с другия тестис. Тази самопрофилактика е желателно да прилагате веднъж месечно.

 

Профилактика на кожата

Кожният рак е един от най-злокачествените туморни процеси. Изследването на кожата на цялото тяло трябва да се случва веднъж месечно. 

 

Най-подходящият начин за самостоятелно изследване на кожата е след топъл душ. Застанете пред дълго огледало и огледайте цялото си тяло за наличието на бенки и рождени петна. Повечето от тях са нормални и безвредни, но трябва да следите за техните размери, форма и повърхност. 

 

Забележете, ако някоя от бенките или петната са променили размера си и цвета си, това може да е знак за прогресиране на процеса. Не пропускайте новите бенки и петна, оглеждайте ги всеки път. Не пропускайте да проверявате и скалпа си, ръцете и краката. 

 

Мъжете често са уязвими и към развитие на рак на кожата в областта на врата и ушите, поради облъчването от слънчевите лъчи в тези зони от тялото. Така че, помолете половинката си или някои от семейството, да оглежда тези зони.

 

Профилактика на устната кухина

Проверявайте самостоятелно устната си кухина поне веднъж месечно и посещавайте стоматолога си поне два пъти в годината. 

 

Можете да използвате малко огледалце, за да оглеждате оралната лигавица и венците си. Изтеглете устните си и огледайте лигавицата им, както и тази на бузите, твърдото небце, подезичното пространство за наличието на язви, образувания, надигнатости, зачервявания или други промени в цвета. Огледайте и езика си, ако забележете нещо нетипично, посете зъболекарския кабинет.

 

Измивайте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене с продължителност от 2-3 минути. Четкайте с умерен натиск, използвайте флуорни пасти за зъби. Почиствайте и езика си с гърба на четката за зъби или със специални приспособления за език. Използвайте всяка вечер, след измиване на зъбите, конци за зъби, за да почиствате междузъбните пространства. Изплаквайте устата си с вода за уста 30 минути след измиване на зъбите. 

 

Оралният рак е по-често наблюдаван при мъже, отколкото при жени. Навременното откриване на измененията, може значително да подобри изхода от лечението.

 

Бъдете отговорни към здравето си, мъже!

Puls.bg 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?