Следвайте ни

4 причини да спортуваме сутрин

viber icon

Ставането рано сутрин за мнозина е трудно занимание, което им отнема време да се разсънят и настроят за новия работен ден. За повечето хора спортът рано сутрин преди работа е немислимо занимание, но се оказва, че ако се настроим за физическа тренировка по това време, тя ще бъде много по-ефективна, отколкото ако я отложим за вечерта. Ето 5 причини за това.
Ще консумирате значително по-малко калории през деня.
Може би си мислите, че всъщност, щом сте станали толкова рано, спортували сте, то тогава ще имате повече причини да хапвате по-калорични храни през деня. На пръв поглед изглежда така, но изследване открива, че всъщност трениращите сутрин не консумират повече калории от тези, които не спортуват.

Изследователи от Университета Бригъм Йънг откриват, че хората, които тренират сутрин по-малко се изкушават през деня от апетитни ястия и сладкиши, за разлика от хората, които не са започнали деня си с активност. Те всъщност поглъщат повече калорични храни, успокоявайки се с мисълта, че вечерта ще спортуват и ще ги изгорят, но така се оказва, че прекаляват с доста храни.

Ще спите по-добре през нощта.

Според американската организация National Sleep Foundation, която се занимава с проблемите на съня при мъжете и жените, когато спим през нощта, кръвното ни налягане по естествен път спада с около 10-20 процента. Тази редукция се отразява добре на сърцето и представлява един от начините тялото да се възстанови по време на сън. Една ранна тренировка сутрин може да допринесе за постигане на идеалните стойности на кръвното налягане, така както спомага за пълноценен и добър сън, в сравнение с тренировките по друго време на деня.

Тъй като една тежка и дълга тренировка повишава телесната температура и сърдечния ритъм, много по-вероятно е спортът вечерно време да наруши съня ви, да ви е по-трудно да се отпуснете и да заспите.

Упражненията сутрин изгарят повече мазнини отколкото през деня.

Когато тренирате сутрин, вашият стомах е по-празен, отколкото ако спортувате по друго време през деня. Изследване показва, че когато тренирате на празен стомах, тялото е принудено да топи от запасите от мазнини в организма, за да има енергия и така всъщност изразходва повече мазнини.


Това не означава, че не бива да ядете сутрин преди тренировка, ако сте гладни или е необходимо да закусите. В такива случаи експертите по хранене и отслабване препоръчват да закусим с банан с фъстъчено масло или тахан, сушени плодове, варено яйце с препечена филийка пълнозърнест хляб.

Помага да подобрите метаболизма и да стимулирате изграждане на мускулна маса.

Нивата на тестостерон рано сутрин са най-високи от целия ден, което може да доведе до допълнителен тласък на метаболизма и растеж на мускули. Според американския национален институт по фитнес, „колкото повече тестостерон имаме в телата си, докато тренираме, толкова по-ефективни ще са телата ни спрямо изграждането на мускули. Възползвайки се от този сутрешен пик на тестостерон може да помогне да се изградят мускули по-ефективно.

 

Източник: az-Jenata.bg

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?